Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) egy héttel ezelőtt adott ki közleményt arról, hogy újabb nagyszabású portfóliótisztítást indít és "folytatja az állami feladatellátásához nem szükséges ingatlanok piaci értékesítését".

Július végétől több ütemben hirdetnek meg ingatlanokat (14 darab, különböző ingatlanokból álló csomagot és több mint 30 egyedi tételt) az állami vagyonelemek értékesítésére létrehozott elektronikus aukciós rendszerben (EAR). A nagy értékű ingatlanok közül az MNV néhány példát említett közleményében, az orfűi aquaparkot (ennek irányárára az árverési hirdetmény szerint 1,09 milliárd forint), a békéscsabai reptér melletti A-B Expo rendezvényközpontot és a MÁV egykori Andrássy úti, 20 ezer négyzetméter összterületű székházát. A csomagszerű értékesítésről csak annyit közöltek, hogy "a főváros frekventált részein elhelyezkedő, de környezetükből kirívó, funkciójukat veszített ingatlanokat" is meghirdetnek, továbbá eladnák a debreceni vasúti járműjavító telepet a környezetében működő művelődési házzal együtt (az utóbbiak együttes irányára 2,17 milliárd forint).

Az MNV online aukciós felületén jelenleg 165 ingatlanra, ingatlancsomagra vagy telekre lehet licitálni, ezek kikiáltási ára a tízezrestől a milliárdos nagyságrendig terjed. Kitűnik közülük a legmagasabb irányárral, több mint 5,5 milliárd forinttal a Megújító I. ingatlancsomagnak nevezett tétel.

Az állam visszavette, majd eladja a Szentháromság téri hotelt

A csomagba két épületet tettek, ezek összesített kikiáltási ára az ingóságokkal együtt bruttó 5 milliárd 557 millió forint. Az egyik a korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkárságának otthont adó, Budapest, V. kerület, Arany János utca 6-8. alatti irodaház (aminek hivatalos címe: Akadémia utca 5.), a másik a budai Várban, a Szentháromság tér 7. szám alatt lévő egykori Burg hotel. Az minisztériumi épületet 3,9 milliárd forintra (áfa nélkül 3,11 milliárdra), a Burg hotelt 1,6 milliárdra (nettó 1,26 milliárdra) taksálta az állami vagyonkezelő. (A hotel értékét a korábbi tulajdonosa 2019-ben - egy 2018. novemberi értékbecslés alapján - még csak nettó 615 millió forintban határozta meg - lásd a lenti keretes írást.)

A háromcsillagos Burg hotel épülete a Szentháromság téren.
Kép: MTI Fotó, Marjai János

A Burg hotel tulajdonosa a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) volt 2019. április végéig, akkor került vissza az épület adásvétellel és cserével - közel 22 év után - állami tulajdonba, az MNV vagyonkezelésébe. A közalapítvány hosszú évekig bérbeadással hasznosította az ingatlant, ami a hetvenes évek közepén diplomata lakóháznak épült, később hotelt alakítottak ki benne. (A szálláshelyet korábban üzemeltető Burg-Hotel Kft. végelszámolás alatt áll, a társaság a 2019-et megelőző években mintegy százmilliós éves forgalmat bonyolított, pár milliós vagy nullszaldó körüli eredményekkel. Tavalyelőtt 69 millióra esett a nettó árbevétele, a mérleg 9 milliós veszteséget mutatott - derül ki a Céginfo.hu adataiból.)

Megújító I. ingatlancsomag 5,5 milliárdért
Ingatlan címeHelyrajzi számTerület (nm)HasznosításBruttó irányár (M Ft)
1054 Budapest, Akadémia u. 5. (Arany J. u. 6-8.)24652/51992volt Emmi-épület, kivett irodaház3949,7



szobrok (szoptató anya, Korányi Frigyes)0,99
1014 Budapest, Szentháromság tér 7.6667656egykori Burg hotel, kivett lakóház1600,2



Bútorok, használati tárgyak6,18
Forrás: MNV

Az ingatlanliciten indulóknak az árverés előtt le kell tenniük 1,39 milliárd forint árverési biztosítékot. Licitálni augusztus 6. és 10. között lehet, az ajánlatokat 10 millió forinttal lehet emelni - derül ki az árverési hirdetményből.

Pallas-épület, Burg hotel, új Pénzügyminisztérium
Kép: Napi.hu

Az épületekhez ingóságok is járnak, az Emmi-irodaházhoz két szobor, egy szoptató anyát ábrázoló, zománcozott gipsz szobor (ami reprodukció, a készítője ismeretlen, de vélhetően Stróbl Alajos Semmelweis Ignácról készült szoborkompozíciójának egy részletét ábrázolja), valamint egy Korányi Frigyest ábrázoló mészkő mellszobor, aminek alkotója szintén ismeretlen. A műalkotások értékét 991 ezer forintra becsülte az MNV. A Burg hotellel együtt a nyertes pályázónak a használt bútorokat és berendezési tárgyakat is meg kell vásárolnia, összesen 1548 darabot, legalább 6,2 millió forintért.

Földhivatali adatok szerint a Szentháromság tér 7. alatti ingatlannak 1997-től volt a Mazsök a tulajdonosa, az évben hozta létre az akkori magyar kormány a közalapítványt a Párizsi békeszerződésben vállalt nemzetközi jogi kötelezettségének teljesítésére, a zsidó közösségek kárpótlására és javára, a vallási, kulturális, oktatási rendszerük újjászervezése érdekében, szociális helyzetük javítására. A közalapítvány feladatának finanszírozásához vagyont is kapott az államtól, az alapításkor átvett hét ingatlan között ott volt a Szentháromság téri ingatlan is.
A Mazsök a Burg hotelt - a kuratóriumának 2019. márciusi ülésén hozott egyik határozat szerint, ami a Mazsök honlapján érhető el - adásvétellel vegyes csereszerződéssel kívánta állami tulajdonba adni (az épületet egy 2018. novemberi értékbecslés alapján nettó 615 millió forint csereértéken számították), helyette pedig meg akarták szerezni a VI. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 7. alatti (az Erzsébet térrel szemben álló) társasházban lévő, öt különböző helyrajzi számon, köztük iroda, raktár, trafóház és egyéb helyiségként nyilvántartott ingatlanokat. (Az értékkülönbözetet a magasabb értékű ingatlant szerző fél téríti meg a másik félnek.) Ez az öt ingatlan a magyar állam és egy harmadik fél tulajdonában voltak, de hogy ki volt a harmadik szereplő - akitől előbb az államnak meg kellett vennie a Mazsök által megszerezni kívánt ingatlanokat -, nem derül ki a kuratóriumi dokumentumból. Az ugyanakkor tudható a terézvárosi önkormányzat interneten elérhető, 2018. november 16-i árverési kiírásából, hogy akkor az ötből négy ingatlant még a Hassay Zsófia polgármester vezette VI. kerület árulta, nettó 168 millió forintos kikiáltási áron.
A Mazsök idén is folytatja ingatlanainak eladását, a honlapja szerint tavasszal három, frekventált helyen lévő, az V. kerület Tüköry utcai irodaházat, ami a közalapítvány székhelye is, egy VI. kerület Bajza utcai ingatlan közel fele tulajdonrészét, és egy XII. kerületi, Budakeszi úti villaépületet is eladásra hirdetett. (A Mazsök jelenlegi kuratóriumának elnöke Szabó György, aki 2006-2010-ben Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő volt a XIII. kerületben, és a kormány által javasolt egyik tag a közalapítvány 17 tagú kuratóriumában. A másik, alapítót képviselő személy Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, de a vezetőség tagja zsidó vallási szervezetek delegáltjaként mások mellett Köves Slomó, Heisler András és Horovitz Tamás is.)

Kinek bántja a szemét a Burg hotel?

A vendéglátóipari befektetők érdeklődését keltheti fel igazán a Budai várban, a Szentháromság téren a Mátyás templommal és a Halászbástyával szemben álló Burg hotel ingatlana. Az sem mellékes körülmény, hogy a hotel a Pénzügyminisztérium Szentháromság tér 6. szám alatt kialakítandó új épületének Országház utca felőli egyik szomszédja, így a grandiózus homlokzattal és két toronnyal újjáépülő egykori Magyar Királyi Pénzügyminisztérium épületének fényét ronthatja a meglehetősen szerény kinézetű hotelingatlan. A szálláshely Szentháromság utcai szomszédja is legendás épület: a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné-alapítványa által oktatási központtá alakított, régi budai városháza épülete.

Az MNV árverési hirdetménye szerint a műemlék besorolású ötszintes ingatlan 1975-ben épült, jelenleg használaton kívül áll, 2019-ig hotelként üzemeltették, 26 vendégszobával, a földszinten két utcai bejáratos üzlethelyiséggel. (A területe 656 négyzetméter, az összes hasznos alapterület mintegy 1500 négyzetméter.) Az épület vasbeton födémes és vasbetonvázas, átépíthető, de az ingatlan beépítettsége alapesetben nem növelhető. Az ingatlan per-, teher- és igénymentes; arra a budavári önkormányzatnak nincs elővásárlási joga.

Emmi-székház
Kép: Katona Vanda, Napi​​

Maradhatott azbeszt az Emmi-épületben

A Burg hotellel együtt viheti a nyertes ingatlanfejlesztő a korábban az Emmi által használt, V. kerület Arany János utcai, jó közlekedési adottságokkal rendelkező, Dunához közeli irodaházat. A 9 emeletes (11 szintes), vasbeton vázszerkezetes, bitumenes szigetelésű irodaház nem műemlék. A területe 1992 négyzetméter, a szintek összes alapterülete 12,8 ezer négyzetméter. Az épület jelenleg nem fűthető és melegvíz sincs, mert a gépészetet leszerelték.

Az épületről az Index 2017 januárjában írta meg, hogy abban azbesztrost-koncentrációt mértek. A lap közérdekű adatigénylésére válaszolva a minisztérium közölte: az egészségügyi határértéket (0,1 rost/köbcenti) nem lépte át az azbesztkoncentráció, de az úgynevezett tisztasági szint határértékét (0,01 rost/köbcenti) kevéssel, de túllépte az üzemi területeken. Az irodai területen az Emmi szerint a dolgozók nem voltak kitéve az azbesztszennyezés kockázatának. Majd 2017 őszén mégis kiköltöztették a munkatársakat, azért, hogy elvégezzék az épület energiahatékonysági felújítását és ennek keretében az azbesztmentesítést is. (A főként szigeteléshez felhasznált azbeszt előállítását és forgalmazását az EU-ban 2005-től betiltották az egészségkárosító hatása miatt, tüdőrákot okozhat.)

Az Emmi azonban azóta sem költözött vissza az épületbe, az állam már túladna rajta. Az MNV árverési hirdetményéből most az is kiderült, hogy maradhatott még azbeszttartalmú anyag az épületben. Végeztek ugyan azbesztmentesítést, de "ennek során feltételezhetően csak a környezetre közvetlen veszélyforrást jelentő azbeszttartalmú anyagok eltávolítása történhetett meg. A korábbi azbesztfelmérés során fellelt azbeszttartalmú anyagok (azbesztzsinór/azbeszt laptömítések, azbeszttartalmú karimatömítések, azbeszt cementcsövek) beépítettségük okán nem jelentenek közvetlen veszélyforrást a környezetre, vagy az ott tartózkodókra, így azonnali cseréjük nem volt indokolt, azok a mai napig az épületben megtalálhatóak" - írta az MNV. A vagyonkezelő azt is közölte: nincs információja arról, hogy pontosan mennyi azbeszt maradhatott, és milyen mértékű kármentesítésre lehet még szükség, így ezek vonatkozásában a felelősségét kizárja, vele és az állammal szemben követelés nem érvényesíthető - és ezt az árverésen indulóknak tudomásul kell venniük.