Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Minden idők egyik legalacsonyabb kamatszintjén érhetők el a lakáshitelek, emellett a személyi kölcsönöknél is kedvező, 10 százalék alatti kamatok közül válogathatnak az igénylők - idézi az MTI Trencsán Erika, a BankRáció.hu hitelszakértőjét, akivel az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában beszélgettek a különböző konstrukciókról.

A személyi kölcsönök és a lakáshitelek kihelyezése egyaránt emelkedett 2017-ben. A lakáshitelek piacán "kiemelkedően jó év volt", az év első tizenegy hónapjában csaknem 600 milliárd forint volt az új hitelkihelyezés. Ez nagyjából 38 százalékos emelkedést jelent az előző év hasonló időszakához képest - mondta el a szakértő.

A lakáshitelek népszerűségét növelik a különböző támogatások, mint például családi otthonteremtési kedvezmény (csok). Ennek kapcsán megjegyezte, hogy ezt eddig inkább használt lakásokra vették igénybe. Idén viszont arra számítanak, hogy a támogatásokat egyre inkább az új lakásokra igénylik majd. Ezt arra alapozzák, hogy egyre több új lakást adnak át, és a 2019 végéig maradó építőipari áfacsökkentés hatására fokzódhat az építési kedv.

Emelkednek a lakásárak, éleződik a verseny, egyre rosszabb a vevők alkupozíciója - mondta a szakértő, aki szerint ezt ellensúlyozandó fontos a jó hitel kiválasztása. Az idén mérsékeltebb, de továbbra is növekvő hitelkihelyezésre számítanak a lakáshitelek piacán. Nem várható, hogy elérik a 40 százalékos emelkedést, 30 százalék körüli volumennövekedés lehet - magyarázta Trencsán Erika.

Fontos, hogy az alacsony kamatszintek miatt akár a meglévő hitelek lecserélésével is jól járhatnak a felvevők.