Három éve kapaszkodik kifelé a gödörből a lakáspiac, a ciklikus kilábalásnak most éppen a felívelő szakaszában vagyunk. A fellendülés hasonlít a 2000-es évek elején tapasztalthoz, annyi a különbség, hogy most kedvezőtlenebbek a demográfiai trendek - vázolta a piaci folyamatokat Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Budapesten robban az újlakás-piac, az év első nyolc hónapjában 210 új beruházás keretében 6800 új társasházi lakás jelent meg a kínálatban, további 40 beruházást - benne közel 7500 lakást - lengettek be a beruházók, ezekre még csak regisztrálni lehet. Idén 3700 társasházi lakást adnak át Budapesten, ez a tavalyi háromszorosa, s az első hat hónapban annyi új társasházi lakást adtak el - szám szerint 2800-at -, mint a válságban másfél-két év alatt - mondta Valkó.

Két számjegyű marad az áremelkedés

A kilátásokról úgy vélte, a lakáspiaci forgalom még évekig emelkedhet, 2016-ban összesen (új és használt lakás együtt) 150 ezer adásvétel várható, a következő 2-3 év alatt a tranzakciók száma elérheti a 170-190 ezret. Idén még két számjegyű marad az országos átlagos áremelkedés üteme, de a későbbiekben valószínűleg lassul - prognosztizálta Valkó Dávid.

A lakásépítési volumen 2019-re 20-25 ezerre állhat be  - mondta Valkó, hozzátéve, hogy a növekedés feltétele a gazdasági növekedés beindulása és tartóssá válása és a tartósan alacsony kamatok.

Földi Tibor, a Futureal csoporthoz tartozó Cordia vezérigazgatója megerősítette, a lakáspiacra ható tényezők - háztartások jövedelme, finanszírozási lehetőségek, bizalom - mind a forgalom növekedését támasztja alá. Emellett csak Budapesten több tízezer, országosan sok százezer lakáspiaci tranzakció maradt el a válság éveiben. Erős a befektetői kereslet, a fővárosban az újlakás-eladások 40-50 százaléka befektetési céllal jött létre - mondta Földi. Felméréseik szerint a következő öt évben 100 ezren tervezik új építési lakás vásárlását.

Ki fog itt építeni?

Földi szerint ma az egyik legnagyobb kérdés, hogy hogyan tart lépést a beruházások növekvő számával az építőipari kapacitás. Az erős kereslethez ugyan a kínálat is igyekszik felzárkózni, ez viszont ismét fejlesztési tapasztalat nélküli beruházók (műkörmösök, zöldségesek) tömegeit csalja az építési piacra.

Szerződés előtt érdemes szem előtt tartani

Árendás Gergely, a Kopaszi-gátat beépítő, a projekttel a hétvégi rendezvényen debütáló Property Market ügyvezető igazgatója azt ajánlja a vásárlóknak, alaposan nézzenek utána a fejlesztőnek, akivel szerződnek. Tisztázzák, van-e a projektnek finanszírozása, nem a vevők pénzéből épül-e, hogy állnak kivitelezési tapasztalattal, referenciákkal, mit, milyen minőségben és határidőben építettek korábban, s legfőképpen rendelkeznek-e megfelelő építőipari kapacitással. A piac bármilyen kis mértékű lassulásánál ezek a tényezők ugyanis jelentős kockázatot jelentenek a vevők.

Mi lesz az áfával?

A szakértők szerint a jelenlegi kapacitások és a vállalt határidők nincsenek köszönő viszonyban egymással, s könnyen 2018 utánra csúszhatnak azok beruházások is, amelyek befejezését 2017-re ígérték. Az új lakás értékesítését terhelő kedvezményes, ötszázalékos áfa azonban egyelőre csak 2019-ig hatályos. A döntéshozóknak mielőbb tisztázni kellene az öt százalékos áfa további sorsát, különben maga a bizonytalanság is "tetőzheti" a piacot, további előrehozott kereslettel terhelheti az amúgy is kifeszített kapacitásokat.