Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság cikke


Keszthelyen és térségében - amint azt Kozma László, a Capital '99 Kft. ügyvezetője lapunknak kifejtette - idén erősödött az érdeklődés. A kereslet kétirányú: a hazai, magasabb jövedelmű, készpénzes vevőkör az új, kiváló minőségű anyagokból épült, nívós, kifinomult ízléssel kialakított panorámás nyaralókat, házakat keresi 50-60 millió forint között. A vásárlók egy másik, szintén hazai rétege az egészen olcsó, hetvenes-nyolcvanas évekbeli, maximum 15 millió forintos házakban, nyaralókban gondolkodik. A köztes kategóriában a 30-40 milliós, gyengébb anyagminőségű és felszereltségű, új házak iránt már jóval gyérebb az érdeklődés, akárcsak a nyolcvanas évekbeli kétszintes, tetőteres lakóingatlanok iránt, amelyek szinte eladhatatlanok.


Árban, keresletben ugyanezek a tendenciák érvényesülnek Gyenesdiáson, valamint Vonyarcvashegyen: a korábbi árkülönbségek a két település fejlődésének eredményeként napjainkra ugyanis kiegyenlítődtek. Keszthelyen panel és tégla társasházi lakások is találhatók a kínálatban: a panelek a magas fűtési költségek miatt még 100-120 ezer forintos négyzetméteráron sem keresettek, az egyedi fűtésű téglalakások azonban népszerűek. Ez utóbbiak négyzetméterára mérettől, fekvéstől, állapottól függően 150-180 ezer forint között mozog. Kevés az új lakás, a többnyire négylakásos épületek új társasházi lakásai 250-270 ezer forintos négyzetméteráron találnak gazdára.


Ennél drágább Tihany és Siófok. Tihanyban például az új - 46 négyzetméteres - luxusapartmanok ára 22,8 millió, míg a tóra néző, örökpanorámás 44 négyzetmétereseké 26,4 millió forint, a Siófoki új Silver apartmanházbeli 59-62 négyzetmétereseké pedig 23,3 és 24,9 millió forint között mozog.


A Balatonfüreden és környékén működő Aktív Ingatlan Iroda ügyvezetője, Tanay Miklós szintén élénkülő keresletről beszélt lapunknak. A vevők zöme Budapestről, Győr-Sopron megyéből és Szegedről érkezik. A két éve változatlan kínálati árakat a vevők szeretnék kihasználni. Kevés az építési telek, így a nem panorámás 700 négyzetméteresekért is elkérik Füreden a 12-14 milliót, a tóra néző kilátásért 40-50 százalékkal többet kell letenni. Minden más ingatlanfajtából bő a kínálat és az árak is széles skálán szóródnak. Füreden például a strandhoz közel lévő, tíz éve átadott nívós apartmanok négyzetméterára 400-450 ezer forint között mozog, a jóval távolabb épülő apartmanháziaké 410 ezer körüli, míg a vasút fölötti városrész új lakásainak négyzetmétere már csak 280-300 ezer forint. A legborsosabb áron, 700 ezer forinttól a közvetlen vízparti új luxusingatlanok négyzetméterét kínálják.


A házak választéka szintén bőséges és áruk is változatos. A 71-es út alatti területen például a tízéves, 300-400 négyzetmétereseket 90-120 millió forintért árulják, a felújításra szoruló kisebb családi házak ára az arácsi városrészen 20 millióról indul.


Kevésbé pozitívan látja az idei évet Sall Csaba, a badacsonyi székhelyű midiTOURIST Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Irodájuk idei forgalma - ami Badacsonyt és a környező településeket érinti - mintegy 10 százalékkal esett vissza tavalyhoz képest és az érdeklődők száma is jelentősen csökkent. Amíg korábban a budapesti és a dunántúli nagyobb városokbeli - például pécsi - nyugdíjasok, nyugdíj előtt álló családok szép számmal kerestek a gyönyörű panorámájú, meghitt, csendes Badacsonyban és térségében - Badacsonytomajon (Badacsonyörsön), Badacsonytördemicen stb. - télen is lakható ingatlanokat, idén már kisebb az érdeklődés, de az is maximum 10-15 millió forintig terjed.
A szakember úgy látja: a javuló gazdasági helyzet mellett valamelyest megmozdíthatják majd a piacot a tervezett fejlesztések, mint például a Badacsonyban épülő, egyelőre szerkezetkész szálloda beindulása vagy az évek óta - egy külföldi nagyberuházó cég által - ugyancsak ide tervezett 120-130 szobás hotel, mely a most elkészült helyhatósági rendezési tervek alapján várhatóan ugyancsak zöld utat kap. Élénkülést hozhat a Badacsonytomajon felépülő, a térségben hiánypótló, 1200 négyzetméteres bevásárlóközpont. A vásárlói érdektelenség az árakra is kihat: az eladók többsége az idei "befagyott" szezon után általában 5-10 százalékkal csökkentette a Sall szerint amúgy többnyire reális kínálati árat.