Most tíz évvel ezelőtti áron vehet lakást

Tavaly először bővült a forgalom a lakáspiacon Magyarországon a 2011-es stagnálás és az azt megelőző évek esése után, igaz mindössze egy százalékkal - derül ki a NAV tranzakciós adatbázisát feldolgozó legfrissebb OTP Lakóingatlan Értéktérkép elemzésből. A nominális árak a 2003-as, 2004-es szintet idézik.
NAPI, 2013. június 5. szerda, 13:22

Budapesten meghaladta a 7 százalékot a forgalomnövekedés, vidéken összességében továbbra is csökkent az adásvételek száma. A várakozásokhoz képest csak kisebb mértékben mozdult meg tavaly a lakáspiac, de az idei évben, kedvező esetben azonban már valódi pozitív fordulat következhet be - mondja Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.

Tavaly a megyék közül 7-ben nőtt, 12-ben csökkent az adásvételek száma. Nyugat-Magyarország forgalmi élénkülése látványos: a négy legjobban bővülő megye itt található, ugyanakkor a rangsorban leghátul szereplő három megye is dunántúli. A 2011-ben még jól kimutatható nyugat-keleti forgalmi lejtő tehát a tavalyi évben felbomlott. Budapesten összességében 7,4 százalékkal, 21 ezer darab fölé nőtt tavaly a tranzakciószám; 16 kerületben nőtt a forgalom, míg hétben csökkent.

Az áresés üteme három éve lassul, s 2012-ben országosan már csak bő két százalék volt a csökkenés. Budapesten ugyanakkor a 2011-ben regisztrálttal  szemben tavaly az országos átlagot meghaladóan, 3,4 százalékos volt a visszaesés

Az országos átlagár  2012-ben,Budapestet nem számítva  9,63 millió forint volt, ezen belül a forgalom háromnegyedét adó lakásokat átlagosan 11,23 millió forintért adták el,  Budapestet nem számítva pedig 8,79 millióért.

A legdrágább megye továbbra is Somogy, ahol átlagosan 207 ezer forintot fizettek egy négyzetméterért, míg a legolcsóbb Nógrád, ahol az országban egyedüliként maradt 100 ezer forint alatt az átlagos négyzetméterár.


A válság óta Budapest és a nagyvárosok országos forgalmi részaránya évről-évre nő (a fővárosé pl. öt év alatt 24-ről 39 százalékra), míg a községek lakásállományát döntően kitevő önálló házak iránt látványosan visszaesett a kereslet (2008-ban még a forgalom 40 százalékát adták, ami tavaly már 24 százalékra csökkent).

Az elemzést készítők szerint  idén érzékelhető pozitív hatása lesz a tavalyinál kedvezőbb feltételekkel és szélesebb körben elérhető szocpol és kamattámogatott forinthitelek iránti kereslet növekedésének. A piac beindításában, a válság óta felhalmozódott körülbelül 200 ezres elhalasztott kereslet fokozatos aktivizálásában a szocpol kiterjesztése - az adásvételek 95 százalékát jelentő használt lakások vásárlására és bővítésére - meghatározó jelentőségű lehetne - véli Valkó Dávid. Hozzáteszi: összességében 2013-ban a lakáspiaci forgalom enyhe növekedését várják, így a tranzakciószám ismét meghaladhatja a 90 ezer darabot, mérhető áremelkedést azonban még nem valószínűsítenek.

HOZZÁSZÓLÁSOK