Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Január elején röppent fel a hír, hogy elbonthatják Budapest egyik ikonikus kocsmáját, a Wichmann-kocsma épületét, a más szomszédos házak eltüntetésével kialakult területen pedig szállodát terveznek felhúzni.

Erzsébetvárosi  Önkormányzata a bontással kapcsolatban azt a tájékoztatást adta, hogy a kormányhivatal dönthet az egykori Wichmann-kocsma sorsáról, az önkormányzatnak nincs lehetősége megvédeni a házat, amely nem áll egyedi műemléki védelem alatt. Az épület magántulajdonban van, így további sorsát alapvetően a beruházói szándék határozza meg.

Napokkal később  a Telex cikkéből az is kiderült, hogy részleges bontási engedélyt kértek a budai étterem, a Márványmenyasszony épületére, ami annak idején Széchenyi és Wesselényi lakodalmának is otthont adott.

A Budavári önkormányzat később azt írta, hogy a kormányhivatalhoz eljuttatott kifogásaik alapján "módosították a terveket és született az a döntés, hogy az utcafronti földszintes épület, amely a vendéglő emblematikus része, megmarad, csak a telek többi részére kaptak bontási engedélyt

A Miniszterelnökség mai közlemény szerint Gulyás Gergely kulturális örökség védelméért felelős Miniszterelnökséget vezető miniszter azonnali hatállyal elrendelte mindkét épületre a műemléki védettségi eljárás megindítását. Az eljárás befejezéséig, amit a Miniszterelnökség gyorsított ütemben fog lefolytatni, az ingatlanokon tilos bármilyen bontási vagy építési munkálatot végezni.