Munkaerőhiány fenyeget az építőiparban

Az építőipari bizalmi index értéke júniusban hét százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest, értéke lényegében visszatért az év eleji szintre. Az előző háromhavi termelés megítélése némileg, a rendelésállomány értékelése számottevően javult. Kedvezőbbé váltak a foglalkoztatási várakozások is - derül ki a GKI legújabb, júniusi felméréséből.
Napi.hu, 2015. június 22. hétfő, 16:05
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt három hónap termeléséről megítélése (a szezonálisan kiigazított adatok alapján) júniusban valamelyest javult, de az áprilisi szintre nem tudott visszakapaszkodni. A mélyépítő vállalkozások nyilatkoztak kedvezőbben, mindazonáltal a kiigazítatlan adatok is pozitív irányú változást jeleznek: júniusban a növekvő és csökkenő termelésről beszámoló cégek aránya 22 és 21 százalék volt, szemben a májusi 18 illetve 25 százalékkal. Az 50 fő alatti vállalkozások változatlanul kevésbé elégedettek termelési színvonalukkal, mint az 50 fő feletti cégek.

Egy évvel ezelőtt a jelenleginél határozottan kedvezőbb volt az értékelés, növekvő termelésről a cégek 25, csökkenőről 17 százalék számolt be.

Forrás: GKI
Építőipari bizalmi indexek, 2012-2015
(szezonálisan kiigazított adatok)
A rendelésállomány, valamint a foglalkoztatott létszám várható alakulása alapján számított, +100 és -100 között változó mutató egyetlen számba sűríti az ágazat cégeinek kilátásait


A rendelésállományok összesített értékelése - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - júniusban érezhetően javult az előző hónaphoz képest. Idén még egyik hónapban sem volt ennyire pozitív a rendelések megítélése. A nyers - azaz szezonálisan nem kiigazított - adatok is számottevő javulást jeleznek: júniusban a válaszadó vállalkozások 15 százaléka számolt be magas, 28 százalékuk pedig alacsony rendelésállományról. Májusban 15 és 38, egy éve 17 és 28 százalék volt ugyanez a két arány. A nagyobb és a közepes méretű vállalatok rendelésállományukkal most is elégedettebbek, mint a kisebb cégek.

Júniusban a foglalkoztatási várakozások is kedvezőbbé váltak az előző hónaphoz képest (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). Igaz, a mélyépítésben ez a javulás egyáltalán nem volt érezhető. A nyers adatok is pozitív irányú elmozdulásra utalnak. A cégek 15 százaléka készült a létszám bővítésére, míg 11 százalékuk elbocsátásokat tervezett. Májusban ugyanez a két arány 14 és 17, egy évvel ezelőtt 17 illetve 11 százalék volt.

Az cégek 9 százaléka áremelést, 11 százalékuk árcsökkenést valószínűsít a következő három hónapban, a legtöbben azonban továbbra is változatlan árakra számítanak.

Javul a fizetési fegyelem

A felmérés szerint a vevők fizetési fegyelme lassan javul és a gazdálkodási környezet is egyre kiszámíthatóbbá válik. Erősödik viszont a munkaerőhiány korlátozó szerepe, ez a tényező már minden ötödik cég számára gondokat okoz.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése az építőipari termelők körében - hasonlóan áprilishoz és májushoz - júniusban is némileg romlott (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A nyers adatok változatlan várakozásokat jeleznek: júniusban a válaszadók 15 százaléka számított javulásra és 17 százalékuk romlásra, míg májusban ugyanez a két arány 19 és 21százalék volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.06.22 20:32

Munkaerőhiány fenyeget az építőiparban...
...jó hír ! ..hajrá romák ,felugrani a kapualjból ,drogot -sörös dobozt eldobni ..,van munka ,piaci !!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html