BUX
38236

Mutatjuk, mennyit ér az Ön lakása - térképen a NAV-adatok

Bár a 2012-es árszintig még nem kapaszkodtak vissza a lakáspiacon az árak az országos átlagban mélypontnak számító 2013-as árak után, 2014 már valóban az emelkedés éve volt, de nem mindenkinek - derül ki az Otthontérkép vezető térképes lakáskereső oldal legfrissebb elemzéséből, amely a NAV értékesítési adatbázisának adatai alapján készült.

Napi.hu, 2015. március 24. kedd, 13:03

2014 trendfordulót hozott, az átlagos értékesítési négyzetméterárak növekedésnek indultak, országos szinten 1,7 százalék volt a drágulás 2013-hoz viszonyítva. A képet azonban árnyalja, hogy a differenciált emelkedés néhány megyére, valamint Budapestre koncentrálódott. Egyes népszerű területeken a 10 százalékot is meghaladta, de ahol az ingatlanpiac pangott, ott akár további 15 százalékos csökkenésre is volt példa. Az Otthontérképen nézelődve mindenki megtalálhatja akár a saját kistérségére, vagy városrészére vonatkozó legpontosabb adatokat.

Több megyében a 2014-ben mért árak megközelítették, vagy már meg is haladták a 2012-ben mérteket. Ezzel együtt is az átlagárak közötti különbség tovább nőtt a legdrágább Győr-Moson-Sopron és Pest valamint a legolcsóbb Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod, Békés és Nógrád megye között. Az utóbbi négyesben az átlagos értékesítési négyzetméterár nem érte el a 80 ezer forintot, miközben Győrben, vagy Pest megyében átlagosan 170 ezer forint körüli négyzetméteráron adtak le egy ingatlant, ami több, mint kétszeres különbség.

Az ország legdrágább területe, nem nagy meglepetésre, továbbra is Budapest. A fővárosban több mint 50 ezer forinttal került többe egy négyzetméter, mint a megyei listát vezető Győr-Moson-Sopron megyében. Győr-Moson-Sopron megye azonban nem csak az első helyezésével emelkedik ki, ugyanis a 2013-as 7,21 százalékos átlagos négyzetméterár növekedés után, 2014-ben további 10,7 százalékkal drágultak a lakások, ami kiemelkedő a hazai lakáspiacon.

Budapesti lakásárak 2014Forrás: Otthontérkép

A győri mellett Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, illetve Csongrád megyékben növekedtek az átlagárak 2013-hoz képest, ami a területek felértékelődését mutatja. A hivatalos NAV adatokból becsült átlagárak alapján a többi megyével szemben Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, valamint Zala megyében az árak csökkenése még 2014-ben sem tudott megállni, így ezeken a területeken továbbra sem beszélhetünk trendfordulóról. A legnagyobb árcsökkenést pedig Jász-Nagykun-Szolnok szenvedte el - mondja Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője.

Városok rangsora

A megyei adatoknak megfelelően Sopron és Győr lépett előre a listán, hiszen mindkét nagyvárosban dinamikusan nőttek az értékesítési átlagárak az elmúlt 2 évben. Az első öt legdrágább város között Debrecenben és Kecskeméten csökkentek az árak, de a trend már 2014-ben megfordult, miközben Érden még számottevő csökkenés volt mérhető.

A legolcsóbb öt nagyváros csoportjában Szolnok új szereplő, mivel a 2014-re mért jelentős mértékű további áresés következtében a képzeletbeli 7. helyről a 3. helyre ugrott. Salgótarján és Miskolc esetén az áresés lassult, de a trend még nem tudott megfordulni 2014-ben, Dunaújváros és Nagykanizsa esetén az árcsökkenés kitartott 2014-ben is.

Országos lakásárakForrás: Otthontérkép

Kistérségek összehasonlításában még mindig a Pest megyei kistérségek vezetik a rangsort, a közkedvelt Dunakeszi és Budaörsi kistérség a 190 ezer forint feletti értékesítési áraival még megközelíthetetlen, az árak azonban az elmúlt 2 évben csökkentek. A Győri és a Sopron-Fertődi kistérségek dinamikus árnövekedése táplálhatta elsősorban a kiemelkedő megyei árakat, hiszen mindkét kistérség több, mint 10 helyet javított az elmúlt 2 évben.

A Balaton népszerűsége is kitart, az elmúlt két évben a Hévízi, valamint a Balatonfüredi kistérség előrébb lépett a rangsorban. Bár a Hévízi kistérség értékesítési átlagárai 2014-ben még csökkentek, ezzel is az előkelő 3. helyet foglalja el a listában, míg a  Balatonfüredi kistérség úgy tudott előrébb lépni, hogy 2013-ban nőttek, majd 2014-ben stagnáltak az árak.

Ki a legdrágább Budapesten?

Az országos adatokhoz képest Budapesten minden kerületben egyöntetűen növekedtek az átlagos értékesítési négyzetméterárak 2014-ben, összességében 0,8 százalékkal, és egyes kerületekben már a 2012. évi értékeket is meghaladták.

Forrás: Otthontérkép

A kerületek átlagár szerinti sorrendjében egy-két átrendeződésen kívül nagyobb változás nem történt az elmúlt 2 évben. A legdrágább  V. kerületben egy négyzetméter lakás közel 2,4-szer került többe 2014-ben, mint a legolcsóbb XXI. kerületben. Ez az értékbeli különbség tovább növekedett 2012-es 2,1 és a 2013-ad 2,3-szeres különbséghez képest.

A vizsgált területeket tovább bontva - egy-egy kivételtől eltekintve - a városrészek szintjén is kimutatható az átlagárak növekedése. A legdrágább városrész 2014-ben a II. kerületi Pálvölgy lett a maga 437 ezer forintos négyzetméterárával, a második legdrágább a speciálisnak tekinthető XIII. kerületi Marina part volt, köszönhetően annak, hogy a városrészben kizárólag új építésű vagy újszerű ingatlanok találhatóak.

Forrás: Otthontérkép

A 10 legdrágább budapesti városrészből a II. kerület hét helyet foglal el, melynek az az oka, hogy ezekben a lakosság- és lakásszámban is kisebb városrészekben kevesebb az adásvétel, a tranzakciók pedig jellemzően értékes, prémium ingatlanokkal kapcsolatosak, amelyek az átlagárat kimondottan felfelé húzzák.

Hol a legolcsóbbak a lakások?

Budapesten a X. kerületi Keresztúridűlő lett a legolcsóbb városrész 2014-ben, de a legolcsóbb budapesti területek listáját továbbra is szinte csak a X. (Kőbánya), a XXI. (Csepel), és a XXIII. (Soroksár) kerületek városrészei váltogatják.

Forrás: Otthontérkép