Két héttel az Operaház új üzemházának ünnepélyes alapkőletételét követően startolhat az Ybl Miklós tervei alapján készült Andrássy úti palota felújítása is. A Napi.hu értesülései szerint az erről szóló szerződést hétfő délután írták alá.

A felújítást a Paár Attila érdekeltségébe tartozó West Hungária Bau (WHB) Kft. végezheti el, az értéke 15,5 milliárd forint. A cég az utolsó körben egyedüli pályázóként kapta meg a megbízást.

Ezzel kapcsolatban Ókovács Szilveszter, az Opera főigazgatója lapunknak elmondta, hogy a magyar piacon aktív építőipari cégek közül hat-hét olyan vállalkozás is indulhatott volna, amelyek korábban részt vettek jelentős műemlék-felújítási projektekben, például a Zeneakadémia rekonstrukciójában. Számára ezért is meglepő, hogy csak a győri székhelyű WHB indult a tenderen. Az építkezés költségeit az első ajánlathoz képest sikerült jelentősen csökkenteni - tette hozzá a főigazgató.

Olcsóbb munkát terveztek

Az Operaház korszerűsítésének generál tervezési és kivitelezési feladatainak ellátásra 2016 októberében írta ki az intézmény a közbeszerzést, a dokumentum szerint a munka értékét áfa nélkül 9,242 milliárd forintra becsülték.

Szintén októberben, másik tender keretében hirdették meg az Operaház korszerűsítésének színpadtechnológiai (színpadgépészeti) tervezési és kivitelezési munkáinak elvégzését, ennek becsült értéke nettó 6,665 milliárd forint volt.

A Operaház beruházásának teljes költsége 23 milliárd forint körül alakul majd, ebből 15-16 milliárdot tesz ki az épület átépítése és a műszaki berendezések - fűtés, klíma, elektromos hálózat - felújítása.

Az elaggott, még NDK-s gyártmányú színpadtechnika cseréje további mintegy 6,5 milliárdot tehet ki. Az erre vonatkozó szerződést még nem kötötték meg, továbbra is két vállalkozás van versenyben a munkáért. A német Bosch-Rexroth és az osztrák a Waagner-Biro cég tettek ajánlatot a színpadtechnika kivitelezésére. A vállalkozások világszínvonalon dolgoznak, több nagy operaház - például a sydneyi, a berlini, a Rio de Janeiró-i és a bécsi intézmény - korszerűsítésében vettek már részt.

A WHB a patinás Andrássy úti épület felújítását mindössze másfél év alatt végzi el. (A WHB újította fel korábban a Várkert bazárt, és dolgozik a budai Vár kormányzati rekonstrukciós beruházásain is.) A tervek szerint a dalszínház társulata 2019 január elsején veheti birtokba az épületet. A kiviteli tervek elkészítésének ideje alatt már elindulhatnak a bontási munkák.

Az Opera nem viselne el 3-4 éves kényszerszünetet, a nézők ugyanis ilyen hosszú idő alatt elpártolnának - mondta júniusban Ókovács Szilveszter a HVG-nek. Az anyaintézmény idén ősszel már ki sem nyitott, az összes előadást az Erkel Színházba tették át. (A nyitókép forrása: Pixabay.)

A műhelyház 12 milliárdért épül

Az Operaház új műhelyháza és próbacentruma a MÁV Északi Járműjavító területén az Eiffel-csarnok átalakításával készül, az erre kiírt közbeszerzést a Strabag konzorciuma nyerte meg nettó 11,9 milliárd forintos ajánlattal. Erről a beruházásról itt olvashat bővebben.