Nagy árengedmény járhat az új lakásokhoz

Statisztikailag kimutathatatlan szintre zsugorodott az új lakások értékesítése, emiatt csak jelentős, gyakorlatilag veszteséget okozó árengedménnyel sikerül egy-egy fejlesztőnek néha-néha túlszárnyalnia a havi egy-két eladást.
Szepesi Anita, 2011. február 24. csütörtök, 12:19
Fotó:

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A kilencvenes évekbelihez hasonlít a mostani lakáspiac, bár ennyire gyenge január-február talán még akkor sem volt, újlakás-piacról pedig egyáltalán nem is beszélhetünk, statisztikailag szinte kimutathatatlan az eladások száma - jellemezte lapunknak a jelenlegi állapotokat Nagy Balázs, a Palace Ingatlantanácsadó tulajdonos-vezetője, aki már csak drasztikus eszközöktől remél élénkülést. Véleménye szerint a "beragadt" 3-4 ezer budapesti lakást egy áfacsökkentéssel ki lehetne "söpörni" a piacról, ez beindíthatná a folyamatokat, mert most sem eladás, sem áfabevétel nincs, az ország egyre romló pr-ja és a perspektíva hiánya miatt pedig a néhány, még kitartó külföldi fejlesztő is távozni készül.

Kibontakozás helyett az amúgy is lanyha piacot blokkoló intézkedések kerültek túlsúlyba - mondta Nagy, utalva többek között a kilakoltatási moratóriumra vagy a zuglói változtatási tilalomra, de ide sorolja a Budapesti Vagyonkezelő Központ Zrt. értékesítéseinek leállását is. Az otthonteremtés számára nagyon hiányzik legalább egy államtitkári szintű koordináció - fogalmaz, s ha ez a terület egy kézbe kerülne, kiderülhetne, hogy a 100 milliárdos állami otthonteremtési befektetés 200 milliárdot hozhatna a költségvetésnek. Amíg nem áll vissza a bizalom, addig nem fogják elszánni magukat az emberek a vásárlásra. Valószínűtlennek tartja, hogy a fővárosban tavaly mintegy 2500 lakás talált volna gazdára, szerinte reálisan a havi értékesítési volumen a száz darabot sem érte el.

Fejlesztő alig maradt talpon - s még nincs vége a bedőléseknek -, a fővárosban épülő vagy elindított nagy projekt sincs több kettő-háromnál - hangsúlyozta Nagy. Néhány kisebb lakásszámú társasházzal ugyan találkozni, de ezek rendszerint már erős csúszásban, jellemzően a vevők pénzéből "készülgetnek". Valamivel jobb a helyzet a használtlakás-piacon, ám ott is csak végtelen hosszú egyezkedések és alkuk sorozatán keresztül sikerül a tranzakciókat tető alá hozni.

Vegyes a kép, ennyire heterogén talán még sose volt a lakáspiac - jellemezte a szektort Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. Az agglomerációs és a külső pesti térségben tavaly volt a mélypont, idén azonban már elindult a "nézegetés", ami valószínűleg az szja-változással és a moratórium közelgő lejárásával függ össze, ám vásárlások még nemigen vannak. Az új lakások lassan fogynak, a nem keresett helyen épült projektek közül már van, amelyik visszakerült a finanszírozóhoz, amelyik még nem, azt csak nagy árengedménnyel tudja a fejlesztő értékesíteni.

Tapasztalatai szerint a beruházók nyitottak a kedvezményekre, bérleti konstrukciókra, a mértéknek legtöbbször a banki elvárások szabnak korlátot. Rendszerint a nagyobb lakások maradnak meg, most újra a kis lakások korát éljük, az egy plusz két fél, másfél- és kétszobás lakások kelnek el leginkább.

A finanszírozás hiánya mellett Kühne is a bizalmi válságot említi a vásárlások legnagyobb gátjaként, a potenciális vevők féltik az állásukat, a jövedelmüket, s akikre az élethelyzetük változása rákényszeríti a költözést, új vagy minőségi lakás helyett ezért sokszor inkább egy felújított panelt választanak, amihez kevésbé kell eladósodniuk. Újlakás-piac gyakorlatilag szerinte sincs, mivel a használtak és az újszerűek még mindig jóval olcsóbb alternatívát jelentenek. Ezen a piacon sokkal nehezebb dolgozni - hangsúlyozta az ügyvezető, aki szerint a szaktudás, a türelem és az emberi figyelmesség szerepe felértékelődött. Tapasztalatai szerint egyelőre nincs "mozgolódás" a fejlesztők között, bár láthatóan figyelik a lehetőségeket, hogy az első jelre léphessenek, amire Kühne szerint leginkább azoknak lesz lehetőségük, akik egy már bejáratott projekt második-harmadik üteméhez fognak hozzá. Az OC ügyvezetője 2011-ben a tavalyihoz hasonló, nagyon nehéz évre számít.

HOZZÁSZÓLÁSOK