BUX
39138

Nagy fordulat a kiadó lakások piacán

Jó néhány éve még valóban roham indult el augusztusban a jó lakásbérletek megszerzéséért, a lapunk által megkérdezett közvetítők szerint azonban idén jóval csendesebb a kereslet. A kollégiumi ellátottság javulása és a kínálat bővülése együttesen hat.

Szilágyi Eta, 2011. augusztus 21. vasárnap, 09:15

A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Nincs roham, csak megfontolt keresés: legalábbis így jellemzik az egyetemi városok megkérdezett ingatlanosai a helyi piacok zömét. Ennek oka egyrészt, hogy néhány egyetemi várostól eltekintve javult a kollégiumi ellátottság, másrészt nőtt a lakásbérlet-kínálat, mert a régóta eladósorban lévő lakásokat is igyekeznek bérbe adni.

Veszprémben sem érzik a diákalbérletek iránti kereslet jelentős felerősödését − mondták a helyi ingatlanközvetítő Mobil Ügynökségnél. Kollégiumi férőhely bőven van a városban és diákhotelek is rendelkezésre állnak. Pedig az itteni tulajdonosok számítanak a diák bérlőkre s óriási a kínálat. Az egy-másfél szobás panellakások havi bérleti díja 25−40 ezer forint, míg az ugyanekkora téglalakásoké 30−45 ezer, a kétszobásaké pedig 40−50 ezer forint között mozog. Drágábban kínálják a sorházi lakásokat, a viszonylag jól karbantartottak havi díja 60 ezer forint körül alakul. Természetesen a rezsit minden esetben még ezen felül kell megfizetni. Az albérleti szobák iránt nincs túl nagy érdeklődés, mivel a diákok inkább közösen bérelnek nagyobb  lakást, megosztva egymás közt a költségeket. A szobabérletekért a rezsin kívül havi 8−10 ezer forintot kérnek.

Miskolcon sem érzik a kereslet erősödését. Demeter Tibor, a helyi Demeter Ingatlanközpont vezetője ezt a jó kollégiumi ellátottság mellett azzal magyarázza, hogy sok a helyi és az agglomerációból érkező diák. Emellett korántsem olyan szoros az ingatlanosok és az egyetemek kapcsolata, mint például Debrecenben, így sok lakáskereső nem az irodákon keresztül oldja meg bérleti igényét. Pedig a kínálat bőséges.

Az Avas jobb negyedében a garzonokat már havi 20 ezer, az egy plusz két félszobás lakásokat pedig 25 ezer forintért ki lehet venni. A belvárosi panelek és a kedvelt Győri kapu garzonjait havi 25 ezerért, míg a hasonló méretű belvárosi és belváros közeli Selyemrét gázfűtéses téglalakásait 30−40 ezer forint között kínálják, rezsi nélkül, egyhavi kaucióval.

Nyíregyházán ugyancsak széles a kínálat, de itt sincs élénk mozgás. Az egy -másfél és kétszobás panelek 20−35 ezer forintért, a gázfűtéses, kétszobás téglalakások 40−50 ezer forintért bérelhetők − összegzi a választékot Támba Mária, a Nyíregyházi Ingatlanközvetítő Iroda a vezetője.

Pécsett − mint azt Coboly István, a Dél-dunántúli Igazságügyi Szakértő Iroda ingatlanforgalmazási szakembere kifejti − csökkentette a piaci keresletet a több mint négyezer korszerű kollégiumi férőhely. Persze azért vannak érdeklődők, a kínálat is színes, a díjak hasonlóak a tavalyihoz. Az egy-másfél szobás lakások bérleti díja az egyetemek körül 40−50 ezer forint, távolabb ennél alacsonyabb. Egy-egy szobáért 15−20 ezer forintot, plusz rezsit kérnek.

Szegeden már június elején megélénkült a diákok érdeklődése, augusztusra pedig felerősödött − mondta lapunknak Bátyiné Mester Zsuzsa, a Limit Ingatlaniroda ingatlanszakértője. Bár itt is vannak kollégiumok, de a férőhely kevés. A külföldi diákok a belvárosi − Kárász, Victor Hugo stb. − utcákat kedvelik, elvárás, hogy a lakás legyen felújított és igényesen berendezett. Gyakran közösen bérelnek, akár havi 120−130 ezer forintért. A hazai diákok körében a 2-3 fős bérlemény maximuma havi 60 ezer forint. Számukra is fontos a könnyű megközelíthetőség, a külön bejáratú szoba, valamint a legalapvetőbb bútor és technikai felszereltség. A Tisza-parti városban egy egy-másfél szobás panelt már 30−35 ezerért, belvárosi lakást pedig − helytől, mérettől, állapottól, berendezéstől függően − 80−150 ezer forint közötti díjért lehet bérbe venni. A szobabérletek díja 10−20 ezer forint között szóródik. Az eredeti kaució kéthavi díj, amiből általában egyhavit lealkudnak.

Debrecenben a jó kollégiumi ellátottság mellett is felpezsdült a kereslet. Mint Kovács Rajmund, a helyi Ingatlan Stúdió tulajdonosa mondja, bár a külföldiek is jelen vannak, zömmel magyar diákok az ügyfeleik, akiknél a legfőbb kritérium az egyetemhez való közelség, a tömegközlekedés, a bútorozottság, a gépesítettség és az alacsony rezsi. Minderre havi 50−60 ezer forintot szánnak. A külföldi diákok emellett igénylik a környékbeli nívós szolgáltatásokat és igényesebbek a lakással szemben is, így a havi díjkategória a körükben 100−180 ezer forint között mozog.

A választék 30 ezer forintról indul, és például a kedvelt Nagyerdőn felmehet 180−200 ezer forintra is az újabb építésű, nívósabb, jól felszerelt, gázfűtéses és legalább háromszobás bérleményeknél.