Jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és számvitel rendje megsértésének bűntette miatt emeltek vádat azzal a férfival szemben, aki öt év alatt közel 14 millió forintot tulajdonított el a rábízott társasházi vagyonból - közölte a Kaposvári Járási Ügyészség.

A negyvenes éveiben járó vádlott 2012 óta látta el egy 56 lakásból álló nagyatádi társasház közös képviseletét. A közgyűléssel történt megállapodás alapján a vádlottnak rendelkezési joga volt a társasház bankszámlái felett, tevékenységéért pedig tiszteletdíjat és könyvelési juttatást is folyósítottak neki - ismerteti az ügyet az ügyészség a közleményében.

A férfi 2015-től, éveken keresztül havi rendszerességgel nem csak az őt megillető pénzösszeget utalta saját bankszámlájára a társasház számlájáról, hanem egyéb összegeket is.

Hamisított, hogy leplezze a sikkasztást

A vádlott 2016-ban a társasház megtakarítási számláján lévő 3,4 millió forintot teljes egészében saját céljaira fordította, és hogy ezt leplezze, a ház belső felújítására szánt összeg felhasználásáról egy hamis vállalkozói szerződést is készített.

A férfi az évek során több mint 13,5 millió forintot tulajdonított el jogtalanul, továbbá a társasházra vonatkozó beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségnek nem tett eleget, ami miatt áttekinthetetlen volt a társasház vagyoni helyzete.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában a férfival szemben börtönbüntetést, közügyektől eltiltást, pénzbüntetést és a közös képviselői foglalkozástól való eltiltást indítványozott.

Júliusban a Salgótarjáni Járási Ügyészség emelt vádat egy közös képviselőként eljáró 35 éves, etesi nő ellen, aki 2,7 millió forintot nyúlt le, illetve kezelt szabálytalanul.