Egyre inkább tolódik ki az igény és a lehetőség arra, hogy önálló háztartást vezessen egy fiatal - állapította meg a szakember. A KSH elmúlt tíz éves adatait figyelembe véve átlagosan 27 és fél évesen hagyják el a szülői fészket a magyar fiatalok.

Az elmúlt tíz évben összesen 280 ezren költöztek első önálló otthonukba, akiknek háromnegyede saját tulajdonú otthonba költözött. Tíz évvel ezelőtt átlagosan kilenc millió forint volt az első otthon megszerzésére, amiből általában egy-másfél szobás lakást vettek - mondta Valkó Dávid.

Ez is biztosan tolódott ki a következő időszakban, bár országos átlagban nézve ez a kilenc millió forint ma sem tűnik soknak, ha a községek, illetve a kisebb városok lakásállományát és piacát is figyelembe vesszük. A lakás megvásárlása 3-4 millió forinttal kerül többe az elsőnél, ami nyilván nagyobb is az elsőnél. Ilyenkor költöznek össze a fiatalok, vagy ha már korábban együtt laktak, akkor a gyermek születése miatt kell nagyobb lakásba költözniük.

Az első lakás megvásárlása a későbbi lehetőségeket is nagyban meghatározza. Ha egy jól piacosítható, felértékelődött területen vették akár 8-10 évvel ezelőtt az első lakást - ami átlagosan 9 millió forintba került -, akkor abból úgy ki tudhattak szállni az elmúlt két évben az ingatlanpiac felívelő szakaszában, hogy abból akár kétszer ennyiért is tudtak lakást vásárolni, és már akár 2-25, szobában is gondolkodhatnak - fogalmazott a szakember.

A többségnek nincs lehetősége arra, hogy megtartsa a korábbi ingatlant, és amellett, annak költségét nem felhasználva vegyenek egy újabb ingatlant. Ezért általában eladják az első lakást a nagyobb lakáshitel felvételéhez önerőnek. Kevesek kiváltsága az, hogy megtarthatják az első lakást, és úgy veszik meg a másodikat. Bár vannak olyanok, akiknek az anyagi helyzete annyira stabillá vált, miközben az első lakásukban laktak, hogy összegyűjthették a pénzt a következő lakáshoz, és a családi segítség is szóba jöhet - mondta Valkó. Annak, aki megtartja a korábbi lakását, egyértelműen jó lehetőség azt bérbe adnia.