Nagyot zuhant a lakásépítési piac

Bár az építőipar az első félévben összességében növekedést mutatott, az építési fázisba lépett magasépítési projektek körében már mérséklődést regisztráltak. 2018 első felében 550 milliárd forint értékben kezdődtek kivitelezési munkák a magasépítési szektorban - összegzi az adatokat az EBI Építésaktivitási Jelentés.
Szepesi Anita, 2018. szeptember 4. kedd, 11:15
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A hazai építőipar szárnyalása 2018 első felében is folytatódott a 2017-es rekord évet követően - derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből. 2017 azonos időszakához képest 15 százalékos a bővülés folyó áron. Az első negyedév 667 milliárdja után, a második három hónap során 622 milliárd forintot tett ki az Aktivitás-Kezdés-mutató.

A lakásfejlesztők óvatosságát mutatja, hogy idén az első félévében jóval kisebb összegben indultak el kivitelezések, mint 2017 azonos időszakában. Az év első hat hónapjában 153 milliárd forintot tett ki a társasházi lakást fejlesztők által elindított építkezések értéke, ami 2017 azonos időszakához képest 34 százalékos csökkenést jelentett.

A már eddig is rekordokat döntögető mélyépítési szektornak azonban még egy fokozattal sikerült nagyobb sebességre kapcsolnia. 2018 első féléve során 740 milliárd forintos összegben indultak el mélyépítési kivitelezési projektek, vagyis az összeg meghaladta az eddigi rekordnak számító 2017-es év mind a két féléves Aktivitás-Kezdés mutatóját, sőt az eddigi legmagasabb értéknek számító 2014 első félévit is sikerült megdöntenie. A bővülés motorját továbbra is az út- és vasútépítések jelentik.

Fotó: Napi.hu/Szabó Dániel

HOZZÁSZÓLÁSOK