Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A tavaly júliusban még elég derűlátó kilátásokat tükröző index értéke októberben számottevően, majd januárban (-21) még ennél is nagyobb mértékben csökkent. Ennél borúlátóbban (-22,6) csak 2003 januárjában ítélték meg a folyamatokat a szereplők.

A negatív várakozások oka elsősorban a várható kereslet csökkenés és a szűkülő, valamint dráguló hitelforrások. Az ingatlanpiaci index csökkenése ugyan a piaci kilátások egyértelmű romlását jelezi, mindazonáltal a megkérdezettek válaszai egyfajta kivárást tükröznek, sokan az ingatlanpiacot érintő negatív folyamatok átmeneti jellegében reménykednek, s abban bíznak, hogy a válság következményeinek leküzdése "a nadrágszíj meghúzása, fejlesztések halasztása" -típusú eszközökkel megoldható.

Irodapiac

2008-ban rekord mennyiségű területtel bővül a fővárosi irodapiac. A bérbe adott alapterület nagysága meghaladta az előzetes várakozásokét. Ennek ellenére a kihasználtságot jellemző mutatók a főváros minden piaci szegmensében csökkentek. A pesti és a budai oldal között e téren immár nincsenek jelentős különbségek.

Az utolsó negyedévben némileg romlott a piaci helyzet értékelése. Különösen erős a piaci helyzet kedvezőtlenebbé válása Budapesten (a válaszadók háromnegyede érzékelt túlkínálatot s negyede kiegyensúlyozott piacot), de romlott az összkép Kelet-Magyarországon is. Enyhén javult a megítélés viszont hazánk nyugati részében.Az ingatlanfejlesztő és -forgalmazó vállalkozások a következő tizenkét hónapban minden régióban egyértelműen a piaci helyzet romlására számítanak.

Üzlethelyiségek

A magyarországi kiskereskedelmi üzlethálózat alapterületének fokozatos növekedése 2008-ban is folytatódott. Mindeközben tovább csökkent az üzletek száma s ezáltal tovább nőtt a koncentráció.
Jelentősen nőtt a túlkínálat. Az ingatlanokkal foglalkozó cégek válaszadó képviselői a következő egy évre Budapesten lényegesen, Nyugat-Magyarországon enyhébben romló, míg Kelet-Magyarországon lényegében változatlan helyzetre számítanak.

Raktárpiac

Új területekben és bérbeadásban is rekordot döntött 2008 a raktárpiacon. A felmérés válaszadói az egy negyedévvel ezelőttihez képest - országos átlagban - lényegében változatlan piaci helyzetértékeléseket fogalmaztak meg: a válaszadók 78 százaléka érzékelt egyensúlyi piacot. A következő egy évet illető várakozások alapján némi romlásra, a túlkínálat enyhe erősödésére lehet számítani. Budapesten és környékén lényegében változatlan helyzet valószínű.

Lakáspiac

A lakáspiac megítélése Budapesten nagyon jelentősen romlott az előző megkérdezéshez képest, azaz számottevően nőtt a túlkínálat. A mostanihoz hasonlóan gyenge piacértékeléssel utoljára 2007 elején találkozhattunk. Budapesten csak a pesti belváros megítélése nem esett vissza az egy negyedévvel ezelőttihez képest, viszont szinte zuhant a panel-lakáspiac értékelése.
Nyugat-Magyarországon összességében változatlan, Kelet-Magyarországon - a fővárosinál kevésbé, de számottevően - romlottak a helyzetértékelések.

A piaci szereplők a következő 12 hónapban az összes vizsgált térségben összességében lényegében változatlan (Budapesten egy "hajszálnyit" javuló) piaci helyzetre számítanak.
Tovább szűkült a következő egy évben lakásépítést, vagy -vásárlást fontolgatók száma, és kevesebbterveznek felújítást, vagy korszerűsítést, mint az előző negyedévben.

A fővárosban a használt lakóingatlanok árának alakulására vonatkozó várakozások a legtöbb területen stagnálásra, a panellakások esetében egyértelmű csökkenésre utalnak. Kelet-Magyarországon erőteljesebb, Nyugat-Magyarországon enyhébb árcsökkenés valószínű.