Az év első hat hónapjában átlagosan 4,5 százalékkal mérséklődtek az ingatlanárak Romániában szemben a 2012 azonos időszakában mért 0,4 százalékos csökkenéssel. A tavalyi évvel ellentétben amikor az árak stabilizálódni látszottak, idén az imobiliare.ro ingatlanportál árindexe ugrásszerű elmozdulásokat mutat pozitív és negatív irányban egyaránt, régiótól függően. A mutató a lakástulajdonosok és ingatlanközvetítők által kért, új és használt lakások átlagos négyzetméterárait tükrözi, ami a januári 978 euróról 934 euróra csökkent június végére.

Országos szinten Bukarestben csökkentek a legnagyobb mértékben az árak, az átlagos négyzetméterár 1138 euróról 1093 euróra zuhant hat hónap alatt, az új lakások értékvesztése 4,4 százalék volt, miközben a használt lakások ára mindössze 2,7 százalékkal 1018 euróra mérséklődött. A főváros melletti Ploiestiben 3,8 százalékkal lettek olcsóbbak a lakások, Brassóban már csak 835 euróba kerül egy hasznos négyzetméter ami 2,6 százalékos árcsökkenést jelent januárhoz képest.

Az országos trenddel szembefordulva Kolozsváron az új lakások látványosan, 7,4 százalékkal, drágultak, az átlagos négyzetméterár elérte a 886 eurót. A használt lakások esetében ugyan mérsékeltebb mindössze 1,1 százalékos volt a félévi árnövekedés, ebben a kategóriában azonban továbbra is magasak az árak, a négyzetméterenkénti átlag 977 euró.

Temesváron átlagosan 785 euróért hirdetik az ingatlanokat, a használt lakások ára 3,1 százalékkal nőtt az új lakásoké pedig 4,6 százalékkal csökkent. A tengerparti Constantán mindössze 0,3 százalékos árnövekedést regisztráltak, az új építésű ingatlanok négyzetméterét 859 euróért kínálják eladásra, a használt lakások ára 854 eurón stagnált.

QP | Quality Placement