Néhány cég uralja a budapesti újlakás-piacot

A fővárosi újlakás-piac tíz legnagyobb beruházójához köthető a teljes kínálat negyede, közel kilencezer otthon. A cégek jellemzően minőség, így vásárlókör alapján specializálódnak.
NAPI Online, 2007. november 6. kedd, 09:46
Fotó:

A Budapesti Lakásprojekt Adatbázis legújabb elemzése szerint a fővárosi lakáspiacon körülbelül 250 cég tevékenykedik, de ezek közül csak 74 olyan van, amelyik két vagy több projektet is futtatott 2007-ben, míg a nagyjából 500 értékesítés alatt álló projekt maradékát kis cégek viszik. A felmérés a négylakásosnál nagyobb, értékesítés alatt álló projektek alapján készült.

A tíz legnagyobb beruházó (az összes 2 százaléka) - az Autóker, az Olimpia Csoport, az Elephant Holding, a Cordia Magyarország, az Engel Group, a Reax Invest, az AL Holding, a Pesti Házak Zrt., a Minron Kft. és az Immo-Rohr - összesen 41 projektet (8,2 százalék) futtat, amik keretében 8880 új otthon épül fel. Ez a teljes kínálat 25,6 százalékát teszi ki - fogalmaz a közlemény.

A legtöbb projektet az Immo-Rohr tudhatja magáénak, 8 projektjük áll értékesítés alatt, a legtöbb lakást pedig az Autóker kínálja eladásra, összesen 1730 lakás épül a három projektjükben.

A budapesti beruházó cégek jellemzően nem terület szerint, hanem minőség, így vásárlókör szerint specializálódnak valamilyen területre: nagy, de olcsóbb projekteket, vagy kisebb, de magas presztízsű beruházásokat helyeznek előtérbe. Így a budai elitkerületekben csak egy nagy vállalat, az Immo-Rohr rendelkezik projekttel, ezzel építve márkája, a Bokréta Házak hírnevét.

Ettől eltekintve elmondható, hogy a nagyok maradnak a nagy beruházásoknál, elsősorban Pesten (a legnagyobb tízből 8 rendelkezik projekttel a XIII. vagy a XIV. kerületben), de ha mégis Budán is fejlesztenek, akkor is a III. vagy XI. kerületben (itt négy nagyobb cég épít, az Olimpia, a Cordia, a Reax és az Engel).

Több célcsoport felé próbál nyitni a közepes méretű kínálattal rendelkező cégek közül a Mester Nívó Kft. és az Indotek. Az előbbi a pesti beruházásai mellett XII. kerületi projektek indítását tervezi. Az utóbbi négy projektet kínál négy merőben más elvárásokkal rendelkező célközönségnek: apartmanházat épít kimondottan idősek részére, kápolnával, exkluzív, 88-150 négyzetméteres-es lakásokat a luxust igénylők számára, III. kerületi projektjében a családosok elvárásait helyezi előtérbe, és az egyedülálló fiataloknak a belvárosban szintráépítéssel alakít ki új lakásokat.

A Duna partján új terület nyílt meg a befektetők előtt: északon és délen egyaránt kiszélesedik a város. A vízpart közelsége vonzóvá tehet kissé távol eső városrészeket is, illetve az amúgy is frekventált területek árát még följebb srófolja. Észak-Pesten az Autóker hatalmas, 1280 lakásos projektje épül, délen a Soroksári út mentén a Trigránit kezdte meg az új városrész kialakítását először a Millenniumi Városközpont felhúzásával, majd a több mint 300 lakásos Duna-Pest Residence nevű projektjének befejezésével. Dél-Budán az Ibiza lakóparton találunk újépítésű lakásokat a Duna mentén, szám szerint 180-at, Észak-Budán pedig a 2002- ben épült Római Wellness Otthon és a Nánási Kert nevű projektekben épülnek vízparti lakások, összesen 316.

HOZZÁSZÓLÁSOK