Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az unió statisztikai hivatalának (Eurostat) pénteken kiadott jelentése szerint az Európai Unió egészében és az euróövezetben egyaránt 4,3 százalékkal nőttek a lakásárak éves összehasonlításban a július-szeptemberi időszakban. A második negyedévhez képest az EU-ban 1,5 százalékkal, az euróövezetben pedig 1,6 százalékkal kúsztak feljebb a lakásárak.

A tavalyi második negyedévben az Európai Unió egészében 4,3, az euróövezetben pedig 4,4 százalékkal drágultak a lakások éves összevetésben, negyedéves összehasonlításban pedig 1,5 százalékos, illetve 1,4 százalékos emelkedést mértek.

A 28 tagú Európai Unión belül éves összevetésben Szlovéniában ugrottak meg legnagyobb mértékben, 15,1 százalékkal a lakásárak július-szeptemberben, majd Hollandia következik 10,2 százalékkal. A harmadik helyezett Írországban 9,1 százalékkal drágultak a lakások. Csak két országban csökkentek az árak, Svédországban 2,1 százalékkal, Olaszországban pedig 0,8 százalékkal értek kevesebbet a lakások.

Negyedéves összehasonlításban Hollandiában drágultak legnagyobb mértékben, 3,3 százalékkal a lakások, majd Málta (+3,1 százalék) és Horvátország (+2,8 százalék) következik. Csökkenést jegyeztek fel öt országban, a legnagyobb mértékűt, 0,8 százalékosat Olaszországban, majd Románia (-0,7 százalék), Finnország (-0,4 százalék), Szlovákia (-0,3 százalék) és Magyarország (-0,2 százalék) következik.

Az Eurostat utolsó negyedévi statisztikája nem tartalmazza Görögország adatait.

A pénteken közölt legfrissebb adatsor szerint Magyarországon éves összehasonlításban a tavalyi harmadik negyedévben 7 százalékkal drágultak a lakások, lassult az ütem az első negyedévi 11,4, illetve a második negyedévi 10,6 százalékhoz képest.