Nem állnak le az MNB-alapítványok - hatalmas fejlesztésbe kezdenek

A Pallas Athéné Alapítványok 150 ezer négyzetméternyi irodafejlesztésbe kezdenek a Váci úti irodafolyosón - jelentette be Fekete Zoltán vezérigazgató. Három telket vásároltak 17,2 milliárd forintért. Budapest egyik legnagyobb ingatlanfejlesztése indulhat el.
portfolio.hu, MTI, 2016. szeptember 5. hétfő, 13:49
Fotó: Napi.hu

Az 55,2 millió euróért (17,2 milliárd forint) megvásárolt 7,5 hektáros terület a Váci út 160-168. szám alatt található. A három telekből álló ingatlanon megvalósuló fejlesztés során a város egyik legnagyobb ingatlanfejlesztése indulhat el - írja a Portfolio.hu.

A következő három évben megvalósuló fejlesztés során 150 négyzetméternyi spekulatív iroda építése kezdődik. Az alapítványok tulajdonába olyan ingatlanok kerülnek, amelyek elhelyezkedésük miatt hosszú távon kiváló befektetési lehetőséget nyújtanak - mondta Fekete Zoltán.

Az elképzelések szerint az új negyedben 150 ezer négyzetméter iroda mellett üzletek, szolgáltatói bázisok, lakások, új, revitalizált közterek és parkok is helyet kapnak majd.

Az alapítványok arra számítanak, hogy akár olyan profilú cégek is ide helyezhetik át székhelyüket, akik a Brexit hatására elhagyják Londont.

Forrás: Google

Az Optima Befektetési Zrt. a három telekből álló ingatlant hazai magánbefektetők kezében lévő két cégtől, a Redimmocorp. Zrt.-től és a Soinginvest Zrt.-től vásárolta meg a múlt héten, a vételárat is kifizették már. A korábban többek között a Reno cipőboltnak is helyet adó területen Magyarországon és a közép- és kelet-európai régióban is egyedülálló üzleti és pénzügyi központot kívánnak felépíteni, a tervek szerint a következő három évben - emelte ki Fekete Zoltán.

Az újabb ingatlanvásárlás része annak a folyamatnak, amelynek során az Optima az alapítványok vagyonának egyre nagyobb részét helyezi át állampapírokból ingatlanokba, az Európai Központi Bank észrevételeivel összhangban - közölte Fekete Zoltán. Ennek alapján az alapítványok állampapír-állománya az eredeti több mint 200 milliárdról 155,27 milliárd forintra csökkent, ezzel szemben az ingatlanoké 6,8 milliárdról 70,78 milliárdra nőtt. Emellett az alapítványok most 20,7 milliárdot tartanak bankbetétben és 21 milliárd forintot őriznek vállalati kötvényekben.

Fekete Zoltán szerint a piaci lehetőségek függvényében állampapír-állományukból további összegeket csoportosíthatnak át ingatlanokba, ennek mértéke korábbi közlés szerint az induló állomány felét, azaz összességében több mint 100 milliárdot tehet ki. Emellett az alapítványok banki finanszírozást is igénybe vesznek, vehetnek az ingatlanvételekhez.

A korábban megvásárolt, Széll Kálmán téri Buda Palota és a mostani fejlesztésekhez összesen 120-130 millió eurós hitelt vehetnek fel, piaci alapon. A finanszírozó konzorciumban olyan bankok is részt vehetnek majd, amelyek eddig még nem tevékenykedtek Magyarországon.

A Millenárison lévő két irodaház, a Buda Palota és a Debrecenben megvásárolt irodaházzal együtt így közel 180 ezer négyzetméternyi irodát hasznosít majd a cég.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2016.09.07 10:18

@Dakota Summer: "Hanem egy új filozófiát."

Nem is lenne baj az uj filozofiakkal, de sajnos a fideszes filozofia annyibol all, hogy ellopnak mindent amit ernek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.09.07 10:12

@matura: nincs összhangban a törvénnyel? De összhangban van. Matolcsyék jegybankja nem az ostoba liberálbolsevista ideológiát követi, mint a korábbi évtizedekben. Hanem egy új filozófiát. A jegybankok szerepe ugyanis megváltozott a világban, csak ezt az osotba fajtátok nem vette még észre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2016.09.07 10:07

Az MNB a mi alkalmazottunk, nem orbáné, orbán csak szintén az alkalmazottunk, hogy alkalmazza az MNB-t, és a törvényben meghatározott feladatokra, nem tőzsdézésre és nem kábítószerkereskedelemre, bármilyen kifizetődő is lenne
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.09.05 15:55

A százmilliós euro-hitel nem semmi: 30 milliárd Ft.
Nem államadósság, nem.
Az MNB saját alapítványai befektetnek....
Piaci szereplővé válnak.
Illiberália megint jobban teljesít.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html