Nem fogja elhinni, kik szívnak a vasárnapi zárva tartással a leginkább

A célkeresztbe vett multik megoldják a vasárnapi zárva tartás miatti átszervezési feladatokat, viszont a részmunkaidősök, diákok, valamint a magyar tulajdonú kis- és közepes boltok tulajdonosai, azok alkalmazottai a vesztes oldalra kerültek csakúgy, mint a turistákból élő belvárosi üzletek. A Balatonnál is sok gond várható, élénkebb tiltakozásokra a következő hónapokban lehet számítani - derült ki a Napi.hu ingatlankonferenciáján.
Ádám Viktor, 2015. április 29. szerda, 15:04
Fotó: Napi.hu

Még két hónap sem telt el a vasárnapi zárva tartási kötelezettség bevezetése óta, de már több kiskereskedő az online forgalmának jelentős, 10-15 százalékos emelkedését tapasztalta, ami legalább a logisztikai piacnak kedvező - mondta Csörgő Anita, a CBRE Kft. társigazgatója, kiskereskedelmi ügynökségi vezetője Napi.hu IX. Magyar Ingatlankonferenciájának kerekasztal-beszélgetésén. A legnagyobb visszaesés az olyan retail parkokban tapasztalható, ahol a vasárnapi forgalom súlya a 20 százalékot is meghaladta.

Budapest belvárosában a kereskedők sokáig reménykedtek abban, hogy végül megússzák a zárva tartási kötelezettséget. Most, hogy nem ez történt, elindulhat valamiféle közös fellépés, összefogás - vélte a szakember. Ebben a körzetben ugyanis kiemelten fontos a vasárnapi nyitva tartás, hiszen a turisták - akik egy-egy bolt vevőkörének 50-90 százalékát is adhatják - általában három napra jönnek, amibe beleesik a vasárnap. A vasárnapi zárva tartást ezek az üzletek hosszabb nyitva tartással sem tudják ellensúlyozni, így biztosan lesz forgalomcsökkenés, hiszen a turisták reggel fél ötkor és este tízkor nem térnek be - fogalmazott Csörgő. Úgy látja, annak reménye is elveszni látszik, hogy a magyar vevőket visszaszoktassák a Belvárosban történő bevásárlásra, miközben komoly összegeket költöttek a terület fejlesztésére.

Visszaléptünk 15 évet

A kormány elérte a célját, a mozi nélküli bevásárlóközpontok ezen a hétvégén mind zárva lesznek - fogalmazott Gyalay-Korpos Gyula, az Árkádokat is jegyző ECE Projektmanagement Kft. ügyvezetője, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének elnöke. A tilalommal érintett legutóbbi vasárnap a vidéki 83 nagyobb létesítmény több mint háromezer üzletének egytizede sem nyitott ki, ezek 85-90 százaléka ráadásul vendéglátóipari egység, kávézó volt. Budapesten a 39 darab, ötezer négyzetméter feletti központ 4,5 ezer egységéből 733 volt nyitva - élesen szétvált a mozival rendelkező és a mozi nélküli plázák útja. Mindkét típusra igaz volt ugyanakkor, hogy a nyitva tartó bérlemények forgalma minimális volt, így a még kitartó vendéglátóipari egységek is a zárva tartás mellett dönthetnek.

Az Ab-ra hiába várnak
A főszabályként generális tiltást alkalmazó, majd egy sor - néha egészen rejtett - kivételekkel operáló törvény sem segíti a tisztánlátást. Az önkormányzatok például a lakókörnyezet érdekei és a vásárlási szokások alapján felmentést adhatnak a vasárnapi zárva tartási kötelezettség alól, de egyelőre azt sem tudni, hogy ilyen kérelem esetén egy jegyző milyen szempontrendszer alapján dönthet - emelte ki Kovács Benedek. A jogász a joghézagok ellenére sem számít arra, hogy az Alkotmánybíróság elkaszálná a törvényt.

A szakember úgy látja, mindennek a legjobban a magyar, közepes és kisboltokkal jelen lévő kereskedők fogják meginni a levét, a nagy multik könnyebben túlteszik magukat.

Ami a hosszabb nyitva tartást illeti, a budapesti Árkádban azt tapasztalták, hogy a pénteki forgalom 17, a szombati 25-26 százalékkal nőtt - a többi napokon nem igazán indokoltak az extra órák -, viszont mindez a nagyobb tömeg miatt parkolási problémákkal, a kasszáknál kígyózó sorokkal jár együtt, ami 15 éves visszalépést jelent a kereskedelemben.

Rosszul járnak a vevők és az eladók is

Nem csak a Belvárosban, a Balatonon is komoly elégedetlenséget okozhat a tilalom, ami még sok fejfájást fog okozni a politikusoknak - jósolta Gyalay-Korpos. Nincs meg ugyanis az a kisbolt-infrastruktúra, ami biztosítaná a tó partján vasárnap a több tíz- vagy százezer ember ellátását. Szintén komoly kiesés várható a határ menti bevásárlóturizmusban, mindezzel együtt pedig az áfabevételek terén is.

A multik alapvetően titkolják, hogy miként ellensúlyozzák a heti munkaidő csökkenését. Egyelőre figyelik a forgalom alakulását, és ha nem csökken, házon belüli átszervezéssel lépnek - fogalmazott Gyalay-Korpos. Az viszont már látszik, hogy a nyugdíjkorhatárt elérőket azonnal elküldik, a diákmunkásokat, részmunkaidősöket leépítik, illetve megpróbálnak több embert átképezni pénztárossá. Az, hogy összesen mennyi elbocsátásra kerül sor, csak az év végén lesz számszerűsíthető.

A nagyobb üzletek rugalmasabbak, de az 50-100 négyzetméteres, legfeljebb két eladóval működő boltok nem tudják másként megoldani a hosszabb hétközbeni nyitva tartást, mint szabálytalanságokkal - emelte ki Csörgő. Immár vannak, akik 12-14 órát dolgoznak a nyitás előtti és zárás utáni teendőkkel együtt, ami embertelen.

Perelni kell az alacsonyabb bérleti díjért?

A vasárnapi zárás alapvetően befolyásolja az új szerződések előtti üzleti tervet és a már meglévő boltok forgalmát, így érthető, ha bérlők adott esetben szeretnének alacsonyabb bérleti díjat kialkudni. Az Allee-ben egy új bolt bérlője a helyzet változására hivatkozva 10 százalékos mérséklést kezdeményezett, ebből végül mindössze 2 százalék lett - mondta Csörgő Anita.

Perelni elvben lehet, van is rá példa, de egy hosszú távú bérleti jogviszony esetében nem feltétlenül tanácsos - derült ki Kovács Benedek, a Baker & McKenzie partnerének hozzászólásából. Véleménye szerint a szerződés újratárgyalása során a vis maior nem alkalmazható, de körülményekben történt változásra lehet hivatkozni: ha a szerződéskötéshez képest olyan lényeges változás történt, ami egyik félnek sem felróható, a bíróság - ha a bérlő bead egy keresetet - belenyúlhat a szerződésbe. Ezt is csak kivételes esetekben lehet alkalmazni, mert a szerződések többsége forgalomarányos díjjal született, ami egyfajta kockázatmegosztást is jelent a felek között: egy vasárnapi zárva tartás miatti forgalomcsökkenés kisebb bérleti díjat is eredményez.

Ha beindulna a bérleti díjak általános csökkenése, az végső soron a plázatulajdonosok, -üzemeltetők és a finanszírozó bankok közötti konfliktust generálna - hívta fel a figyelmet Gyalay-Korpos. A plázák ugyanis 100-150 millió eurós beruházással, 15-20 éves hitelből épültek, amit a bérletidíj-bevételekből kell törleszteni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Kerwin72, 2015.05.04 12:18

@unorti: Na ja,csak a cél nem az volt,hogy a dolgozó bármit is eldönthessen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kerwin72, 2015.05.04 00:51

@unorti: Nocsak!Most már a politikai nézet is genetikai alapon öröklődik?Nem kezd egy kicsit "elborulni"?Ez az állandó komcsi,libsi duma is fárasztó már,hiszen alapítása óta tele van ilyenekkel a Fidesz is(igen,még szeretett vezérének is van ilyen múltja).Azt meg nem írtam, hogy tüntetni kellene(pláne,ha esetleg értelme sincs)csupán azt kérdeztem:miért pontDr.Agy-on kéri számon,hogy nem kérdezi meg a 300000 kereskedelmi alkalmazottat?Nem a kormány dolga lenne az ilyesmi? Egyébként felesleges csupa nagybetűvel írni a kommentet.Ez ugyanolyan, mint amikor valaki ordítva győzködi a vitapartnerét.Nem a hangerő számít...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unorti, 2015.05.03 23:57

@Kerwin72: NAGYON NEM TÜNTETNEK A VASÁRNAPI MUNKÁÉRT ...,DE SZÉLSŐSÉGES LIBSIK ,AKIK SOSEM DOLGOZTAK ,CSAK HÁTTÉRHATALMI PÉNZEKBŐL CSINÁLJÁK A FESZTIVÁLOKAT 1918 ÓTA ,ŐK TÜNTETGETNEK ,MÁRMINT MOST AZ ÍVADÉKAIK !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kerwin72, 2015.05.03 19:22

@unorti: Az csak egy dolog,hogy ő nem kérdezte meg őket,de a törvényalkotó "urak",miért nem?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unorti, 2015.05.03 19:10

@DrAgy: A kereskedelmi dolgozók rosszul jártak..megkérdeztél 300 000 dolgozót ??agy !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html