Nem jó biznisz mostanában az ingatlan

Még mindig pesszimisták a fővárosi ingatlanpiac szereplői, ami persze érthető is, hiszen majd minden szegmensben a túlkínálat maradt a jellemző a tavalyi utolsó negyedévben.
NAPI Online, 2003. március 4. kedd, 10:00
Fotó:

Továbbra is csökkenő trendről tanúskodik a GKI Gazdaságkutató Rt. és a Wallis Ingatlan Rt. 2002. negyedik negyedéves fővárosi ingatlanpiaci indexe. A szezonális hatásokat kiszűrve a kínálati piac dominanciája tovább erősödött, sőt a piaci szereplők a közeljövőben sem számítanak jelentősebb változásra. A tavalyi év egészét tekintve mérsékelt áremelkedés volt tapasztalható. A lakáspiacot tekintve is a túlkínálat a jellemző, a lakosság által leginkább keresett ingatlanok a 40-50 négyzetméter alapterületű lakások voltak. A szakértők szerint egyébként a korábban hirtelen megugró lakóingatlanárak korrekciója most zajlik. A szegmens gyengeségét jelzi azonban az, hogy a lakásmobilitás továbbra is alacsony és várhatóan ez csak hosszú távon változhat. A fejlesztők és a forgalmazók szerint a tavalyi év utolsó negyedévében a lakóingatlanok eladási árai mérsékelten, 1-3 százalékkal emelkedtek. A következő egy évben az új építésű ingatlanok esetében a forgalmazók hét-, a fejlesztők ötszázalékos áremelkedéssel számolnak. A válaszadók 3,7 százaléka válaszolt úgy, hogy egy éven belül jelentős összeget kíván költeni meglévő lakására s további 12,5 százalék tartja ugyanezt valószínűnek. Ez mintegy 38 ezer háztartást jelent, ami a korábbi adatokhoz képest 12 százalékos csökkenést jelent.

A vártnak megfelelően jelentős túlkínálat jellemezte az irodapiacot is az év utolsó negyedében, a 2001-es adatokhoz mérten ugyanis 150 ezer négyzetméterrel nőtt az irodaállomány tavaly. A fővárosi üresedési ráta 2002 negyedik negyedévében 22-27 százalék között mozgott. A forgalmazók véleménye szerint javulhat a bérlemények kihasználtsági rátája a szektorban.
Mindezzel együtt a bérleti díjak továbbra is stagnálnak, illetve mérsékelten csökkennek. A következő egy évben a fejlesztők nem számítanak számottevő áremelkedésre, míg a forgalmazók legalább hatszázalékos árnövekedést jeleztek előre.

Az üzlethelyiségek piacán továbbra is szoros verseny várható, amit mutat az is, hogy az év utolsó negyedévében túlkínálat volt érzékelhető. Az utóbbi időben a fejlesztők egyre inkább terjeszkednek a nagyvárosok irányába is. A piaci szereplők szerint az üzlethelyiségek eladási árai 1-2 százalékkal nőttek az utolsó negyedévben. Az építési telkek piacán továbbra is élénk érdeklődés mutatható ki, és mivel a főváros környékén alig található beépítetlen terület, tavaly igencsak megemelkedtek a telekárak, sőt a negyedik negyedévben további 3-4 százalékos árnövekedés következett be. Ezzel együtt az előttünk álló évben 8-10 százalékos áremelkedés várható ebben a szegmensben.

HOZZÁSZÓLÁSOK