Nem jönnek Magyarországra az ingatlanbefektetések

A közép-kelet-európai ingatlanbefektetési piac forgalma 90 százalékkal bővült tavaly a megelőző évhez képest, a legvonzóbb területek Oroszország és Lengyelország - derül ki a CB Richard Ellis legfrissebb adataiból.
NAPI, 2011. január 13. csütörtök, 11:51
Fotó:

A közép- és kelet-európai régió ingatlanbefektetési forgalma 2010-ben elérte az ötmilliárd eurót, ami 90 százalékkal haladja meg a 2009-es év 2,6 milliárdos forgalmát - derül ki a CB Richard Ellis legfrissebb adataiból. A közép-kelet-európai térség befektetési piacának forgalma 2009 első negyedévének mélypontja óta folyamatosan javul, és 2010 utolsó negyedévében 30 ügylettel összesen 1,7 milliárd eurót tett ki.

A lengyel, orosz és cseh piaccal ellentétben Magyarországon alacsony maradt a befektetési aktivitás 2010 során, a befektetési forgalom 30 százalékkal maradt el a 2009-es szinttől és mindössze 185 millió eurót tett ki. A legnagyobb üzletet 2009-hez hasonlóan a kiskereskedelmi szektorban kötötték: az Allianz 2010 elején megvásárolta az Allee bevásárlóközpontot. Szintén ebben a szektorban mutatkozott nagyobb aktivitás az év végén, amikor a Redevco megvásárolta a Vörösmarty No.1. kereskedelmi és parkoló egységeit. Tavaly során a kiskereskedelmi szektor ügyletei a tranzakciók 90 százalékát jelentették, a fennmaradó 10 százalékot az irodák, míg az ipari ingatlanpiacon egyetlen tranzakció sem történt. Az általános vélekedés szerint a piac 2010-ben elérte mélypontját és 2011-re sokkal pozitívabbak a várakozások - mondta Tim O’Sullivan, a CBRE magyarországi tőkepiacért felelős vezetője.

Tavaly különösen erős volt a befektetési aktivitás a volt Oroszország és Lengyelország területén: e két piac a forgalom 74 százalékát vitte el, Oroszország pedig átvette az első helyet keleti szomszédjától, mint a legvonzóbb közép-kelet-európai befektetési piac. A tavalyi év a portfoliók és a nagy értékű eszközök iránti érdeklődés visszatérését jelentette a régió ingatlanpiacán, ahol a 100 millió eurós ügyletek a forgalom 45 százalékáért voltak felelősek - mondta Jos Tromp, a CBRE közép és kelet-európai régió kutatásért és tanácsadásért felelős vezetője. A tavalyi negyedik negyedévben a piacok többségében az első osztályú ingatlanok hozama 10-25 bázisponttal csökkent valamennyi jelentős kereskedelmi ingatlanszektorban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

razarus, 2011.01.13 18:49

Hogyan jonne, amikor a kormany eppen most keszul "allamositani" kozel 3000 Mrd Ft-nyi vagyont... Epeszu befekteto a labat nem teszi be ilyen orszagba.
Kulfoldi nem vasarolhat Magyarorszagon termofoldet sem... Tokeletesen ertelmetlen fenntartani a moratoriumot (vagy ugy is kerdezhetnem, hogy ki nyer ezzel?), mert aki termelo, az altala berelt foldet az elmult tiz, husz evben nem tudta megvenni, az ezutan sem fogja tudni megvenni. Masreszt ezzel a foldek arat, az EU atlaghoz kepest mestersegesen alacsonyan tartja a kormany, ami altal a foldek meg konnyebben kerulnek kulonfele hazai ugyvedi irodak es ilyen-olyan holding-ok tulajdonaba ugy, hogy a foldet tobbnyire muszajbol elado tulajdonosnak kozrohej szintu osszegekkel szurjak ki a szemet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html