BUX
37180

Nem jönnek Magyarországra az ingatlanbefektetések

A közép-kelet-európai ingatlanbefektetési piac forgalma 90 százalékkal bővült tavaly a megelőző évhez képest, a legvonzóbb területek Oroszország és Lengyelország - derül ki a CB Richard Ellis legfrissebb adataiból.

NAPI, 2011. január 13. csütörtök, 11:51

A közép- és kelet-európai régió ingatlanbefektetési forgalma 2010-ben elérte az ötmilliárd eurót, ami 90 százalékkal haladja meg a 2009-es év 2,6 milliárdos forgalmát - derül ki a CB Richard Ellis legfrissebb adataiból. A közép-kelet-európai térség befektetési piacának forgalma 2009 első negyedévének mélypontja óta folyamatosan javul, és 2010 utolsó negyedévében 30 ügylettel összesen 1,7 milliárd eurót tett ki.

A lengyel, orosz és cseh piaccal ellentétben Magyarországon alacsony maradt a befektetési aktivitás 2010 során, a befektetési forgalom 30 százalékkal maradt el a 2009-es szinttől és mindössze 185 millió eurót tett ki. A legnagyobb üzletet 2009-hez hasonlóan a kiskereskedelmi szektorban kötötték: az Allianz 2010 elején megvásárolta az Allee bevásárlóközpontot. Szintén ebben a szektorban mutatkozott nagyobb aktivitás az év végén, amikor a Redevco megvásárolta a Vörösmarty No.1. kereskedelmi és parkoló egységeit. Tavaly során a kiskereskedelmi szektor ügyletei a tranzakciók 90 százalékát jelentették, a fennmaradó 10 százalékot az irodák, míg az ipari ingatlanpiacon egyetlen tranzakció sem történt. Az általános vélekedés szerint a piac 2010-ben elérte mélypontját és 2011-re sokkal pozitívabbak a várakozások - mondta Tim O’Sullivan, a CBRE magyarországi tőkepiacért felelős vezetője.

Tavaly különösen erős volt a befektetési aktivitás a volt Oroszország és Lengyelország területén: e két piac a forgalom 74 százalékát vitte el, Oroszország pedig átvette az első helyet keleti szomszédjától, mint a legvonzóbb közép-kelet-európai befektetési piac. A tavalyi év a portfoliók és a nagy értékű eszközök iránti érdeklődés visszatérését jelentette a régió ingatlanpiacán, ahol a 100 millió eurós ügyletek a forgalom 45 százalékáért voltak felelősek - mondta Jos Tromp, a CBRE közép és kelet-európai régió kutatásért és tanácsadásért felelős vezetője. A tavalyi negyedik negyedévben a piacok többségében az első osztályú ingatlanok hozama 10-25 bázisponttal csökkent valamennyi jelentős kereskedelmi ingatlanszektorban.