Nem jött be a változtatás - Bajok vannak az építőipari szakképzéssel

Szét kell választani a kőműves és a burkoló szakmák képzését. Az oktatást az Országos Képzési Jegyzékben 2012-ben vonták össze, de a változtatás nem vált be - hívja fel a figyelmet az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), amely most ismételten szorgalmazza a különválasztást.
Napi.hu, 2015. október 28. szerda, 18:19
Fotó: Napi.hu

Az ÉVOSZ szerint a technológiai fejlődés, az új építőanyagok és korszerű építési eljárások megjelenése, valamint az energiahatékony építési eljárások iránt fokozódó igény, a korábbiaknál még sokrétűbb és alaposabb elméleti és gyakorlati tudást követelnek meg a szakemberektől. A kőműves és a hidegburkoló szakmák megnövekedett ismeretanyagának alapos elsajátítását a két szakma összevonása nem teszi lehetővé.

Az elmúlt három tanév tapasztalatai is azt mutatják, hogy a két szakma tananyagát a hároméves képzés időkeretébe nem lehet teljes egészében összesűríteni. Bizonyos részterületeket az összevonás következtében jelenleg csak érintőlegesen, vagy egyáltalán nem oktatnak. A kőműves és a hidegburkoló szakmákat a jelentős szakmai hagyományokkal rendelkező, és már évtizedek óta duális szakképzési rendszerben oktató nyugat-európai országokban is mindenütt önálló szakmaként oktatják.

A versenyeket is külön rendezik

A kőműves és a hidegburkoló szakma még a WorldSkills, és EuroSkills nemzetközi szakmunkás-versenyeken is két önálló szakmaként szerepel. A nemzetközi versenyek tapasztalatai is azt mutatják, hogy a magyar kőműves és hidegburkoló versenyzők, elsősorban a gyakorlati tudás hiánya miatt eddig is csak meglehetősen szerény eredményt tudtak elérni. A két szakma összevonásával ez a helyzet csak tovább romlott.

Az ÉVOSZ tagszervezetei az egyes építőipari alapszakmák képzési követelményeinek a nyugat-európai követelményekhez való felzárkóztatását, és nem annak még további fellazítását tartja elfogadhatónak. A nemzetgazdaság számára sem elfogadható az, hogy a két építőipari szakma összevonásának következtében a szakiskolákban a munkaerőpiac elvárásainak nem kellően megfelelő, felszínes szakmai tudással és kevés gyakorlati készséggel rendelkező fiatalok végezzenek.

A probléma megoldása érdekében az ÉVOSZ elnöke - válasz hiányában - ismételten a szakképzésért felelős kormányzati vezetőkhöz fordult - olvasható a szervezet közleményében.

HOZZÁSZÓLÁSOK