Nem kis meglepetést okoztak az építőipari cégek

Októberben 340 céggel szemben indult felszámolási eljárás az építőiparban, ami 10 százalékos növekedés a megelőző év azonos időszakához képest. Októberben - nem kis meglepetésre - kevesebb céget alapítottak a szektorban, mint egy évvel korábban - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Közben az összes cég körében a felszámolások száma ma meghaladta a tavalyi egész évi értéket.
NAPI, 2010. november 15. hétfő, 14:03
Fotó:

Októberben 340 céggel szemben indult fizetésképtelenségi eljárás az építőiparban, ezzel az idén bedőlt cégek száma a 10. hónap végén átlépte a háromezres határt.

A havi érték az idei rossz eredmények között nem kiemelkedő, de tavaly októberhez képest 10 százalékos növekedést mutat, miközben az év eddig eltelt részében közzétett 3280 felszámolás 14 százalékkal haladja meg a tavalyi tízhavi értéket.

Ugyancsak meglepetést keltett, hogy az ágazatban októberben "csak" 427 cég alakult, ez ugyanis alatta marad az elmúlt hónapokban megszokott mennyiségnek, és 21 százalékkal kevesebb a tavalyi azonos havi értéknél is.

A nagy trendfordulók ritkán kezdődnek ilyen hirtelen váltással, éppen ezért úgy gondoljuk, hogy itt sokkal inkább átmeneti visszaesésről van szó. Sem a jogi, sem a gazdasági környezet nem indokolja, hogy a cégeiket felszámolásból felszámolásba vezetők cégalapítási kedve csökkenjen - mondja Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Az igazgató szerint ebben csak a cégalapítás szigorítása vagy a cégvezetéstől való eltiltás szabályainak következetes alkalmazása hozhatna kedvező fordulatot, ez viszont továbbra is várat magára.

Az építőiparban már a hónap elején, az összes cég körében azonban a mai napon haladta meg az idén felszámolás alá vont cégek száma a tavalyi egész éves értéket. 2009-ben egy év alatt 15 087 céggel szemben indult fizetésképtelenségi eljárás, idén a mai nappal bezárólag már 15 195 cég jutott hasonló sorsra.

HOZZÁSZÓLÁSOK