Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár Balog Zoltán február 23-án, az épület bokrétaünnepén büszkén jelentette be, hogy az előzetes tervek szerint halad a Szabolcs utcai Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) építése, információink szerint idén már biztosan nem adják át a komplexumot - írja a Magyar Nemzet.

A 20 milliárd forintból épülő központ legkorábban jövő tavasszal készülhet el, de valószínűbb, hogy csak 2019 nyarán vehetik birtokba a múzeumi szakemberek. (Az összeg nagyságrendben megfelel a Nemzeti Színház költségének, képünk illusztráció - a szerk.)

Az egykori izraelita kórház területén létesülő, öt épületből álló, összesen 37 ezer négyzetméteres központban raktárak, restaurátor-műhelyek, kutatószobák, irodák lesznek, illetve itt kap helyet a Közép-európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) és egy látogatóközpont is, amelyet a korábbi imaházban alakítanak ki.

A projektre közelről rálátó forrásaik szerint azonban nem a raktártechnika a beruházás neuralgikus pontja: várhatóan a kivitelezési munkák elhúzódása miatt késik majd a komplexum átadása. Ha valóban így lesz, az azért is különösen fájó, mert - amint arra több szakember is rámutatott korábban - a Liget projekt racionális érvekkel nehezen magyarázható gigaberuházásai mellett az OMRRK felépítése valóban észszerűnek tűnik.

Megszólalt a Városliget Zrt.

Az az állítás, hogy az Országos Múzeum Restaurálási és Raktározási Központ csak jövő tavasszal készülhet el, illetve a múzeumi szakemberek legkorábban 2019-ben vehetik birtokba, nem felel meg a valóságnak - közölte a cikk megjelenése után a Városliget Zrt. A cég szerint a komplexum műszaki átadás-átvétele már idén ősszel megtörténik, melyet követően elkezdődhetnek a költöztetések, belső terek felszerelése és berendezése, illetve a múzeumi szakemberek is még idén munkába állhatnak az európai viszonylatban is egyedülálló háttérintézményben.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu