A fővárosi index javulása egyértelműen a vállalatok és a lakosság (azaz a keresleti oldal képviselői) várakozásainak kedvezőbbé válása miatt következett be, az ingatlanokkal foglalkozó cégek kilátásai a fél évvel ezelőttihez képest alig változtak. Vagyis a piachoz közelebb állók kevésbé látják pozitivan a képet. A 2013. októberi várakozások nem utalnak közeli piaci trendfordulóra.

Enyhe javulás a lakáspiacon

A lakáspiaci index (ami az ingatlanos cégek és a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba) értéke Budapestre és az ország egészére vonatkozóan is emelkedett. A Magyarország egészére vonatkozó jelzőszám elérte a 2006-2010 közötti időszaki átlagát. A válaszadó ingatlanfejlesztő és - forgalmazó vállalkozások a következő 12 hónapban a maihoz képest a fővárosban és a keleti régióban alapvetően változatlan piaci helyzetet várnak. Nyugat-Magyarországon némi javulás (azaz a túlkínálat csökkenése) valószínű.

Budapesten a budai és pesti zöldövezeti és a belvárosi területekre vonatkozó értékelés javult, míg a pesti családi házaké romlott. A többi szegmensben a lakáspiaci helyzet megítélésének változása hibahatáron belüli. Kelet-Magyarországon csak a panelek megítélése romlott szignifikánsan, a többi területen a helyzet változatlan. A nyugati országrészben az egyensúly felé mozdult el a panel társasházi lakások piaca.

Az új lakások fajlagos ára várhatóan stagnál, a keleti országrészben 1 százalékkal még csökkenhet. A használt lakások ára Budán várhatóan stagnál, a pesti zöldövezetben 1, a pesti panellakásoknál 1,5 százalékkal még csökkenhet, s további 1 százalékos árcsökkenést valószínűsítenek a pesti családi házaknál. Kelet-Magyarországon minden szegmensben további 2 százalékos árcsökkenésre számít a piac, Nyugat-Magyarországon a panellakásoknál szintén 2 százalékos áresés várható, a családi házaknál még 1,5 százalékos mínusz lehet a prognózis szerint.

Lakásépítést vagy vásárlást  biztosan 21 ezer család, valószínúleg pedig 40 ezer család tervez a következő 12 hónapban, a felújítás, bővítést biztosan tervezők száma 26 ezer család, míg 104 ezer család csak valószínűsíti, hogy felújít a követjkező egy évben. A GKI 6-8 ezer új lakás átadásával számol 2013-ban.

Takaréklángon az irodapiac

Az irodapiaci index a fővárosban 3 pontot csökkent, az ország egészében hibahatáron belüli a változás. A fővárosi irodapiacra 2013 első három negyedévében mintegy 20 ezer négyzetméter új kapacitás lépett be. Ez némileg több, mint amit 2011 vagy 2012 első kilenc hónapjában regisztráltak, de a fejlesztések továbbra is csak "takaréklángon" égnek. Tovább árnyalja a képet, hogy az irodák iránti kereslet némileg kisebb a tavalyinál. Az irodapiac hosszan elhúzódó válságát jól jelzi, hogy a fővárosi piacon minden szegmensben csökkentek a kihasználtsági mutatók.

Kelet-Magyarországon a fél évvel ezelőtti 70 százalékos kihasználtság 67 százalékra csökkent, Nyugat-Magyarországon a hat hónappal ezelőtti 62 százalékos mutató 68 százalékra nőtt. Az országos átlag lényegében stagnáló helyzetet jelez. Az irodapiaci index (ami az ingatlanos cégek és vállalati szektor képviselőinek a várakozásait sűríti egyetlen számba) a fővárosban csaknem 3 pontot csökkent, míg az ország egészét jellemző index hibahatáron belül változott (0,5 pontot csökkent).

A helyezkedés uralja az üzlethelyiségek piacát

A kiskereskedelmi ingatlanpiacra idén csak két komolyabb fejlesztés lép be. Néhány potenciális projekt terve nyilvánosságot kapott ugyan, de ezek egyhamar várhatóan nem lépnek piacra. A bevásárlóközpontok esetében a korszerűsítések és a változó bérlői igényekhez történő alkalmazkodás miatt szükségessé váló átstrukturálások vannak napirenden. A kiskereskedelmi ingatlanpiac várhatóan továbbra is pezsgő marad. Ezt az erős verseny, a szereplők "helyezkedései" és a kiszámíthatatlan kormányzati szabályozás szinte biztosan garantálja.

A budapesti és az ország egészét jellemző mutatók mozgása elvált egymástól. Az üzlethelyiség-piaci indexek (amelyek az ingatlanos cégek és a keresleti oldal képviselői, azaz a vállalatok várakozásait sűrítik egyetlen számba) közül a fél évvel ezelőttihez képest a fővárosi agglomerációra vonatkozó emelkedett, míg az ország egészére vonatkozó némileg csökkent.

Lanyha ügymenet a raktárpiacon

A magyarországi raktárpiac hosszabb ideje nehéz helyzetben van. A raktározás iránti igények nem emelkednek, így a logisztikai ingatlanpiac lanyha kereslettel kénytelen szembenézni. A fejlesztők ebben a szegmensben is feltűnően óvatosak, idén egy jelentősebb kapacitás lépett be a főváros környéki piacra. A budapesti és az ország egészét jellemző mutatók mozgása - csakúgy, mint a kereskedelmi ingatlanpiac esetében - elvált egymástól. A fővárosi raktárpiaci index értéke csaknem 6 pontot javult. A fővárost és környékét illető kilátások lényegében visszatértek az egy évvel ezelőtti szintre. A Magyarország egészére vonatkozó index értéke gyakorlatilag nem változott.

Álmos az építési telkek piaca

Az ingatlanokkal foglalkozó cégeknek az építési telkek piacára vonatkozó várakozásai országos átlagban - ellentétben a fél évvel ezelőtti felméréssel - némileg javultak. A fővárosi agglomerációban azonban romlás következett be. A beruházási klíma egyelőre nem kedvező, így az ingatlanfejlesztések felpörgésére a közeljövőben sincs esély. A vállalati szférában a telekállomány növelését és csökkenését valószínűsítők aránya nagyjából megegyezik.