Nemzetgazdaságilag kiemelt ügy lesz a börtönprogram

Nemzetgazdaságilag kiemelt státuszt kap az új, 46 milliárdos börtönépítési program, amellyel a kormány a börtönök túlzsúfoltságán és a munkaerőpiaci helyzeten szándékozik javítani. Az új büntetés-végrehajtási (bv) intézmények 4500 fogvatartott elhelyezésére lesznek alkalmasak - derül ki a kormány honlapján közzétett rendelettervezetből.
Napi.hu, 2016. augusztus 10. szerda, 12:11
Fotó: Napi.hu

Az augusztus 12-ig véleményezhető rendelettervezetben nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja a kormány a 2016-2019 között kilenc településen - Bátonyterenye, Békés, Csenger, Heves, Kemecse, Komádi, Komló, Kunmadaras, Ózd - megvalósuló bv férőhelybővítési beruházáshoz kapcsolódó közigazgatási hatósági ügyeket. Ilyenformán nem kell építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni, településképi véleményezési eljárást  lefolytatni és településképi eljárásnak sincs helye. A helyszínek kiválasztásánál a kriminalisztikai adatok mellett a munkanélküliségi adatokat is figyelembe vették.

A beruházások építési műszaki ellenőre kizárólagos joggal az állami BMSK Beruházási, Műszaki, Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.

A nemzetgazdaságilag kiemelt státusz a kormány szerint az ütemezett megvalósítás, illetve kiemelt jelleg miatt indokolt. A hatósági ügyintézés, illetve a településrendezési döntéshozatal gyorsításával biztosítható a beruházások határidőben történő megvalósítása. Az új objektumok összesen 4500 fő fogvatartott elhelyezésére lesznek alkalmasak, ezzel a büntetés-végrehajtási intézetek zsúfoltságának megszüntetése mellett új munkahelyeket is teremtenek az adott térségekben. Az új építésű 500 fős börtönökben 250, az ezer fős intézetben 500 munkahely jön létre.

A férőhelybővítéshez  2016-ban 1,2 milliárd, 2017-ben 30,4 milliárd, 2018-ban 51,3 milliárd, 2019-ben 20  milliárd forint áll rendelkezésre a költségvetés Belügyminisztérium fejezete, Büntetés-végrehajtás címen, amely tartalmazza a teljes program végrehajtásához  szükséges felhalmozási, személyi és működési kiadásokat.

A beruházások megvalósítására a költségvetés összesen  46 milliárd forint felhalmozási forrást biztosít. Ezek átadásával 5000 új férőhely jön létre, amelynek működtetéséhez 17,7 milliárd forint dologi kiadás, a szükséges személyzet felvételéhez felvételéhez 30 milliárd forint személyi kiadás fedezete áll majd rendelkezésre - olvasható a rendelettervezetben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2016.08.10 22:48

Börtönök igenis kellenek. Rengetegen vannak kis hazánkban szabadlábon, akiknek már rég ülniük kellene...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ghanima, 2016.08.10 14:11

Bővítik: ezek plusz a stadionok...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2016.08.10 13:40

Gondol a narancsmaffia a jövőjére ? Ki is plakátolhatja hogy az "önök pénzéből nekünk épül" :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html