BUX
38667

Nemzeti Kosárlabda Akadémia épül 1,9 milliárdért

A korábbi épületek bontásával elkezdődött a munka azon a pécsi telken, amely hamarosan a Nemzeti Kosárlabda Akadémiának ad otthont. Az 1,9 milliárd forintos beruházással épülő létesítmény több ezer fiatalnak biztosít sportolási lehetőséget - közölte a Nemzeti Sportközpontok (NSK).

Napi.hu, 2014. június 17. kedd, 14:47

Edzőpályák, kollégium, modern csarnok és kiszolgáló helyiségek - a mai kor követelményeinek megfelelő, világszínvonalú edzőközponttá alakul hamarosan a Rátgéber László nevével fémjelzett pécsi kosárlabda akadémia - adta hírül az NSK. A kormány februári döntése értelmében idén és jövőre összesen 1,9 milliárd forint jut a beruházásra, amelynek részeként új sportcsarnok épül, három kosárpályával, 400 ember befogadására alkalmas állandó nézőtérrel, valamint 1000 fős mobil lelátóval és három kültéri pályával. A csarnok melletti kollégiumban 30 darab kétfős szoba, 2-2 betegszoba és tanári pihenő is helyet kap. 2015 végén adhatják át az új létesítményt.

Rátgéber László kosárlabda-iskolája az elmúlt években az ország egyik legnagyobb utánpótlásbázisává nőtte ki magát, így nem véletlen, hogy éppen itt épül fel az első akadémia - írja az NSK.

Akadémia Pécsen és Kispesten
Az Orbán-kormány februárban döntött a pécsi kosárlabda akadémia létrehozásáról 1,9 milliárdért, valamint Kispesten egy új, utánpótlás-nevelő focicentrum építéséről 2,5 milliárd forintért. A fociakadémia telkének megvásárlására még 1,5 milliárdot költött az állam, az eladó a Főkert Zrt. volt.

Szeretném megköszönni a kormány és az önkormányzat támogatását. Ez egy hatalmas lehetőség, minden szakembernek az az álma, hogy ilyen infrastruktúra álljon mögé. Ez hatalmas megtiszteltetés számunkra, elismerése az eddigi munkánknak, de egyben óriási felelősség is, állunk elébe! - mondta Rátgéber László, aki a város női csapatával kilencszer nyert bajnoki címet.

"Pécs a kosárlabdázás fellegvára, így nem igazán lehetett kérdéses, hogy itt épüljön fel a Nemzeti Kosárlabda Akadémia. Egy 21. századi létesítményt terveztünk, olyan modern technológiával, amelyik biztosítja az olcsó üzemeltetést, így több pénz marad a fiatalokra. A kormány szándékai szerint a jövőben más városokban is épülhetnek hasonló akadémiák" - nyilatkozta Vígh László, a beruházást lebonyolító Nemzeti Sportközpontok vezetője.

Páva Zsolt polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy a beruházással és a korábban ezen a területen működő szennyvíztelep felszámolásával egy húsz éve megoldatlan városrendezési probléma is rendeződik. "Bízunk benne, hogy ez az országos központ valóban eléri a célját, és amellett, hogy Pécs a kosárlabda fővárosa lesz, hozzá tudunk járulni a sportág, sőt az egész magyar sport, valamint utánpótlásképzés fejlődéséhez" - tette hozzá a polgármester.