Nemzeti Várprogram indul

Egy csomó vár megújulhat 2020-ig, ha beindul a Nemzeti Várprogram, aminek a megvalósítását a kormány támogatja és kiemelt célnak tekinti - derül ki a Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározatból. Az ütemezett megvalósítás felelőse Varga Mihály nemzetgazdasági és Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Napi.hu, 2015. július 22. szerda, 15:28
Fotó: Napi.hu

A kormányhatározat szerint a 2014-2020 közötti programozási időszak éves fejlesztési kereteinek előkészítése során be kell tervezni a program turisztikai fejlesztéseinek forrásigényét, és a pályázati felhívások kiírásaiban az európai uniós szabályozással összhangban kell érvényesíteni a program céljait az éves fejlesztési keretek tervezésével egy időben.

A Nemzeti Várprogram 32 vár fejlesztését tűzte ki.  Első ütemben, 2016-tól a következő várak megújítása kezdődik:

1. Szigetvár, Szigetvári vár (Baranya megye)
2. Miskolc, Diósgyőri vár (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)
3. Eger, Egri vár (Heves megye)
4. Kisvárda, Kisvárdai vár (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)
5. Sümeg, Sümegi vár (Veszprém megye)

A második ütem 2017-ben indul, a következő várakkal:

1. Sopron, Soproni várfal (Győr-Moson-Sopron megye)
2. Gyula, Gyulai vár (Békés megye)
3. Szerencs, Rákóczi várkastély (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)
4. Csókakő, Csókakői vár (Fejér megye)
5. Mosonmagyaróvár, Óvári vár (Győr-Moson-Sopron megye)
6. Tata, Tatai vár (Komárom-Esztergom megye)
7. Várgesztes, Várgesztesi vár (Komárom-Esztergom megye)
8. Visegrád, Visegrádi fellegvár, Salamon-torony, Alsó-vár (Pest megye)
9. Simontornya, Simontornyai vár (Tolna megye)
10. Csesznek, Cseszneki vár (Veszprém megye)
11. Doba, Somló vára (Veszprém megye)
12. Nagyvázsony, Kinizsi vár (Veszprém megye)
13. Várpalota, Thury-vár (Veszprém megye)

A harmadik ütemben, melynek kezdete 2017-2018, az alábbi várak várnak fejlesztésre

1. Ónod, Ónodi vár (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)
2. Mogyoróska, Regéci vár (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)
3. Sárospatak, Rákóczi-vár (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)
4. Szögliget, Szádvár (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)
5. Sirok, Siroki vár (Heves megye)
6. Esztergom, Esztergomi vár (Komárom-Esztergom megye)
7. Drégelypalánk, Drégely vára (Nógrád megye)
8. Hollókő, Hollókői vár (Nógrád megye)
9. Nógrád, Nógrádi vár (Nógrád megye)
10. Kereki, Fejérkő vára (Somogy megye)
11. Sárvár, Nádasdy-vár (Vas megye)
12. Döbrönte, Szarvaskő vára (Veszprém megye)
13. Gyulakeszi, Csobánc vára (Veszprém megye)
14. Szigliget, Szigligeti vár (Veszprém megye)

A Nemzeti Kastélyprogram ugyanezen idő alatt 34 kastély helyreállítását célozta meg. A felújításokra 68 milliárd forintot, döntően uniós forrást szánnak. A program eredményeként a kastélyoknál évi 800 ezer, a váraknál 600 ezer plusz látogatóval kalkulálnak. Szálláshely és szolgáltatás bővítéshez további 15 milliárdos beruházásra van szükség, amire magánbefektetők jelentkezését várják - mondta Sághi Attila, a programkészítő és azt a kormány elé terjesztő, műemlékvédelemért felelős Forster központ elnöke egy közelmúltbeli szakmai konferencián.

A Budai Vár felújítására a Nemzeti Hauszman Terv keretében kerül sor, erre idén és jövőre összesen 7,9 milliárdot szán a kormány. A Várkert Bazár alatt már elkészült egy 300 férőhelyes mélygarázs, és a Vár Tabán felőli oldalán, a Szent György tér alatt szintén 300 autó befogadására alkalmas létesítmény épül 2015 végére, 1,5 milliárd forintos állami finanszírozással. Jövő év végéig a Szent György téren 2 milliárd forintból építik újjá az egykor ott állt lovardát, míg a főőrségi épület és a Stöckl-lépcső újjáépítése 3,5 milliárd forintot emészt fel.

Kormányhatározat született a közgyűjteményekben őrzött, állami tulajdonú kulturális javak felújított kulturális örökségi helyszíneken történő elhelyezését szolgáló Műtárgyprogramról is. Eszerint hazánk kulturális örökségének hiteles megőrzése, fenntartása és minél szélesebb körű bemutatása érdekében a nemzeti vagyon részét képező felújított kulturális örökségi helyszíneken - különösen a kastélyokban és várakban - eredeti környezetükben, a látogatók számára bemutatható módon helyezzék el a közgyűjteményekben őrzött, a helyszínhez, az adott korszakhoz, történelmi családhoz vagy személyhez köthető, a helyszín turisztikai vonzerejét növelő, állami tulajdonban lévő vagy állami tulajdonba kerülő kulturális javakat. A Műtárgyprogram koncepcióját, feltételrendszerét és eljárásrendjét szeptember 30-ig az emberi erőforrás miniszternek kell kidolgozni és javaslatot tenni a jogszabályi környezet kialakítására. A Nemzeti Kastélyprogramra vonatkozó Műtárgyprogram intézkedés- és ütemtervet közösen készíti el az emberi erőforrás miniszter, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint a nemzetgazdasági miniszter, miként két mintaprojektet is a Nemzeti Kastélyprogram két helyszínén. Minderre október 31-i határidőt szabott Orbán Viktor.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mirko, 2015.07.26 18:08

Egy biztos, újabb pénzosztás a haveroknak. Nemzeti? Már megint elkoptatnak egy értékes szót, miért folyton mindent beszennyezni, a sárba húzni, ez esetben mutyival.

Tombol a butaság, a nemzeti érzés átfordítása önpusztító nacionalizmusba.

Orbán "nagymagyarországot" posztol a Facebookon, az összes szomszéd bosszantására. Noormális a qrva anyját ennek a bandának....?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2015.07.26 17:40

@hunorti: A diósgyőri vár fesztiváljai, mint a híres és nagyon látogatott Kaláka Fesztivál el is költözött Egerbe.

Hogy egy helyreállított, átépített várral és bennne múzeummal mihez kezd majd Miskolc, megint más kérdés!

De egy biztos: újabb pénznyelő épült!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2015.07.26 15:48

@Pluralista:


A mutyielvtársak épiteni vágytak, a maguk tanyasi paraszt módján

nagyjából ez várható majd a bp-i várban is..olyat és úgy építebnek, ahogy sosem volt, de legalább megváltoztatják az eredetit visszavonhatatlanul
de most, hogy simicska pénzmosodája..a cégeire gondolok, kiestek a kegyekből gyorsan fel kell tőkésíteni az új közgépet...másrészt meg nem árt egy kis (kis?) mesterséges megtolása a GDP-nek (ahogy ezt a négy év alatt az állami beruházások özönével tették)
de nem sok idő..és vége az uniós pénzeknek...csá
de nekik lesz pénzük a magánszámlájukon
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2015.07.26 15:43

@hunorti:

a te jó édes nagynénid meg fizessen fájdalomdíjat, mert valamikor a dédanyám lábára lépett a buszon..és megfájdult a tyúkszeme..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.07.26 15:06

@hunorti: "..diósgyőrben felépítették közép-eu legnagyobb lovagtermét ..,.60 m hosszú ..több száz éve rom volt ..."

Az eredeti lovagterem 13x25 méter volt, te s.ggfej:

"A földszinti helyiségek gazdasági, tárolási célokat szolgáltak, az emeleten a lakosztályok voltak, valamint a 13×25 méter területű lovagterem, mely három oszloppal alátámasztott, kéthajós csarnok volt."

https://hu.wikipedia.org/wiki/Di%C3%B3sgy%C5%91ri_v%C3%A1r


De nem ez a legnagyobb gond, s.ggfej, hanem hogy "Lovagi Tornák Tere" néven odagányoltak egy betonsiló-förmedvényt, ami sosem volt ott:

http://www.diosgyor-lillafured.hu/lovagi-tornak-tere-hagyomanyapolas-es-xxi-szazadi-rendezvenyhelyszin


A mutyielvtársak épiteni vágytak, a maguk tanyasi paraszt módján, ezért tönkrevágták a zöldövezetet, a vár és környéke tájképi egységét, a nyugodt kertvárosi környezetet, egyszóval gyakorlatilag mindent, ami ott ért valamit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html