Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hiteladósok megsegítésére létrehozott program keretében a rászorulóknak lehetőségük van arra, hogy az Eszközkezelőn keresztül felajánlják az állam részére ingatlanjaikat. Ezzel egyidejűleg a hiteladósok kedvező feltételek mellett bérelhetik korábbi ingatlanjukat. A 2013-as költségvetési törvényben az Eszközkezelő ingatlanvásárlásaira 33 milliárd forint áll rendelkezésre, ami az átlagos bekerülési értéket figyelembe véve hozzávetőleg10 ezer ingatlan megvásárlására elegendő.

A jogosultsági feltételeket a kormány tavaly több alkalommal is szélesítette. A mostani felülvizsgálat érinti a szociális feltételeket és az ingatlanra vonatkozó szabályokat is, és elsődleges célja, hogy a gyakorlati tapasztalatokat szem előtt tartva még tovább bővülhessen a NET Zrt. programjába bekerülők köre.

Ez változik

A módosításoknak köszönhetően a házastársi vagy élettársi kapcsolat mellett már a hozzátartozói viszony is megalapozza majd a hiteladós jogosultságát. Eddig az aktív korúak ellátásában részesülők feleltek meg a feltételeknek. Az új szabályok révén azonban azok is részt vehetnek a programban, akik nem részesülnek ugyan ilyen ellátásban, de jogszabály szerint jogosultak rá. Bővül továbbá a jogosulti kör a megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesülőkkel is.

A felajánlható ingatlan forgalmi értéke Budapesten és a megyei jogú városokban 15 millió forintról 20 millióra, egyéb településeken 10 millió forintról 15 millióra emelkedik. A visszavásárlási jog időtartama is növekszik, a jelenlegi 2 év helyett 5 évig áll majd fenn a jogosultság.

A hiteladósok továbbra is a hitelintézetüknél kezdeményezhetik a programba való bekerülést. Az ügyintézés helye a hitelt folyósító bank vagy követeléskezelő fiókja - írta az NFM.