BUX
38236

Nincs pénz a lakásmaffia elleni küzdelemre? (bővebb)

Legkevesebb 800 millió forint kellene a lakásmaffia tevékenységének visszaszorítására, de az idei költségvetésben nincs ilyen célra elkülönített tétel. A magyar kormány viszont egy tavaly nyáron elfogadott országgyűlési határozatban erre kötelezettséget vállalt - írja Magyar Nemzet.

Csernátony Csaba, 2005. január 10. hétfő, 15:36

Kosztolányi Dénes fideszes képviselő szerint a kabinet szándékosan nem tesz eleget a határozatban fogalaltknak, többek között nem dolgozta ki a lakásmaffia áldozatainak támogatásáról szóló módszert, és a földhivatali ügyirathátralék ledolgozására sem biztosítot fedezetet. Az idei büdzsé alapján e feladatok elvégzésre nincs is esély - mondta Kosztolányi. Hajdu László, szocialista országgyűlési képviselő erre regálva azt közölte: a lakásmaffia-jelegű bűncselekmények az elmúlt időszakban 15-20 százalékban szorult vissza.

Az Országos Lakásügyi Hivatal illetékese közölte, hogy folyik az említett határozatban foglalt előírások megvalósítása. A munkát az igazságügyi tárca koordinálja. Hankó Faragó Miklós, a tárca politikai államtitkára a Népszabadságban a napokban azt mondta, hogy az ingatlannyilvántartás átalakítása keretében létrehozandó, úgynevezett "árverési csarnok" elindításával hatékonyan lehet majd fellépni a lakásmaffia ellen.

Az Oszágos Lakásügyi Hivatal illetékese a NAPI Online kérdésére elmondta: a hivatal a szóban forgó határozat vonatkozó - külön forrást nem igénylő - feladatait elvégezte. Hozzátette: a hivatal az igazságügyi tárcával együttműködve dolgozik a laksátörvény módosításán. A várhatóan 2005 végére elkészülő tervezet alapján nagyobb jogbiztonságot élveznek majd a lakástulajdnosok.