Az előzetes adatok szerint, szezonálisan kiigazítva az euróövezet 19 tagállamában 1,8 százalékkal, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 1,2 százalékkal emelkedett az építőipar kibocsátása áprilisban az előző hónaphoz képest.

A tavaly áprilisival összevetve az euróövezetben 1,8 százalékkal, az unió egészében 0,9 százalékkal nőtt az építőipari termelés.

QP | Quality Placement

Áprilisban éves összevetésben az euróövezetben 1,2 százalékkal nőtt, az unióban pedig 0,7 százalékkal csökkent, míg havi szinten 0,2 százalékkal, illetve 0,8 százalékkal esett vissza az építőipar termelése.

Áprilisról a legnagyobb havi növekedést Szlovéniából (+9,8 százalék), Magyarországról (+6,5 százalék) és Németországból (+3,3 százalék) jelentették. A legerősebb, 3,6 százalékos visszaesést Spanyolországban mérték, majd Belgium (-1,8 százalék) és Szlovákia (-1,4 százalék) következik.

A legnagyobb növekedést 2017 áprilisához képest Lengyelországban (+16,3 százalék), Magyarországon (+14,2 százalék) és Szlovéniában (+12,4 százalék) regisztrálták. A legnagyobb csökkenést Svédországban (-6,4 százalék), Belgiumban (-4,6 százalék) és Spanyolországban (-3,4 százalék) mérték.

A statisztika havi és éves bontásban is meglehetősen hiányos, ugyanis 12 országból nincs áprilisra vonatkozó adat, és közülük is 8 országra csak negyedéves adatot tesznek közzé.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.