Az előzetes adatok szerint, szezonálisan kiigazítva, az euróövezet 19 tagállamában 0,8 százalékkal, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 0,4 százalékkal növekedett az építőipar kibocsátása szeptemberhez képest.

A tavaly októberivel összevetve az euróövezetben 2,2 százalékkal, az unió egészében pedig 1,1 százalékkal bővült az építőipari termelés. Szeptemberben éves összevetésben az euróövezetben 1,9 százalékkal, az unióban pedig 1,4 százalékkal növekedett, viszont havi szinten 0,8 százalékkal, illetve 0,1 százalékkal csökkent az építőipar termelése.

Októberről a legnagyobb havi szintű növekedést Svédországból (2,3 százalék), Franciaországból (2,1 százalék) és Németországból (1,7 százalék) jelentették. A legnagyobb mértékben Szlovéniában (6,8 százalék), Magyarországon (3,8 százalék) és Szlovákiában (3,5 százalék) esett vissza az építőipar termelése.

A legerőteljesebb növekedést 2015 októberéhez képest Svédországban (10,1 százalék) és Hollandiában (8,2 százalék) regisztrálták, a legnagyobb csökkenést pedig Szlovákiában (22,1 százalék), Lengyelországban (18,0 százalék) és Bulgáriában (14,0 százalék) mérték.

A statisztika havi és éves összevetésben is meglehetősen hiányos, ugyanis 13 országból nincs októberre vonatkozó adat, 8 országra pedig csak negyedéves adatot tesznek közzé.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon 3,8 százalékkal csökkent az építőipari termelés októberben az előző hónaphoz képest, éves összevetésben pedig 12,8 százalékkal zsugorodott.