Növekedésnek indult az építőipar

Februárban az építőipar termelése kiigazítatlan adatok szerint 7,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A termelés növekedéséhez az alacsony előző évi bázis mellett a kedvező februári időjárás - az egy évvel korábbinál 5,8 fokkal magasabb napi átlagos középhőmérséklet - is hozzájárult - közölte legfrissebb gyorsjelentésében a KSH.
NAPI, 2013. április 15. hétfő, 09:01
Fotó: Napi.hu

Az adatok elemzésénél célszerű figyelembe venni, hogy mind januárban, mind februárban az építőipar egy átlagos hónap termelésének mintegy 60 százalékát állítja elő - hívja fel a figyelmet a KSH. Szezonálisan kiigazítva a termelés 2,3 százalékkal magasabb volt a januárinál. Az év első két hónapjában 1,6 százalékkal nőtt az építőipar termelése az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Februárban mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett. Az épületek építése - az egy évvel korábbi, csaknem 20 százalékos visszaesést követően - 10,5 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit. Az egyéb építmények építése 1,6 százalékkal nőtt. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 3,9 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké nem változott a januárihoz képest.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - 4,2 százalékkal csökkent. Az egyéb építmények ágazat termelése 4,1 százalékkal emelkedett, az út- és vasútépítő vállalkozások teljesítményének 10 százalékot meghaladó bővülésének köszönhetően. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 14,7 százalékkal haladta meg a 2012 azonos időszakit.

A 2013 februárjában kötött új szerződések volumene 14,6 százalékkal kisebb volt az egy évvel azelőttinél. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 26,5 százalékkal nőtt, a gyárépületekre kötött szerződéseknek köszönhetően, az egyéb építmények építésére kötötteké viszont egyharmadával csökkent.

Az építőipari vállalkozások 2013. február végi szerződésállományának volumene 17,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül a két építményfőcsoport állománya ellentétesen alakult: az épületek építésére vonatkozó szerződéseké a februári emelkedés ellenére 10,7 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 31,3 százalékkal magasabb volt, mint 2012. februárban. Az emelkedés elsősorban a még 2012-ben közlekedési infrastruktúra fejlesztésére és közműépítésre kötött nagy értékű szerződések következménye.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.04.15 13:17

Nem lehet állandóan növekedni ,a fák sem nőnek az égig,de ez a + 7.2% jó hír ,nem?...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megilaci, 2013.04.15 12:53

Hol növekedik te "isten báránya" ? Nézd meg hány építőipari cég ment tönkre hány milliárd a ki nem fizetett számla. Vagy ez nem Magyarországról szól???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

traktoros, 2013.04.15 09:11

Képzelem, ahogy január 2-án vad építkezésekbe kezdtek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html