Nyár végére megújul a Füvészkert

Európai uniós forrásból újul meg a budapesti Füvészkert jelentős része: a Pálmaház gazdaságosabbá tétele és felújítása mellett számos új és egzotikus növénnyel bővül a kert állománya a nyár végére - írja az MTI.
NAPI, 2011. június 15. szerda, 19:40
Fotó:

A Füvészkert tavaly két pályázatot nyert el az Új Széchenyi Terv keretén belül. Az egyik program a trópusi, szubtrópusi és mediterrán gyűjteményeinek megújítását, a műemléki védettségű Pálmaház és környéke rekonstrukcióját támogatta mintegy 400 millió forint értékben. A másik projekt a kert tematikus és gyűjteményes kertrészeinek felújítását tűzte ki célul, a biológiai sokféleség megóvását segítő ex situ, azaz a védett növények nem saját élőhelyen történő megőrzése és erősítése mellett, amelyre az intézmény 247 millió forintos támogatást nyert.

A mintegy egy évig tartó rekonstrukció során új gépészetet, világítást, napfénypótló megvilágítást, hőszigetelt üvegfelületeket és külső felújítást kapott a kert trópusi gyűjteménye, miközben a benne élő felbecsülhetetlen értékű trópusi és szubtrópusi növényzet nem sérült. A Pálmaház fűtését energiatakarékos fal- és padlófűtéssel oldották meg, így több hely marad a növények biztonságos és attraktív elhelyezésére. A látogatók kényelmét akadálymentesítés szolgálja.

A trópusi haszonnövények tematikus gyűjteménye 152 darabosról 170-esre, a pálmaféléké 153-ról 160-ra, a szubtrópusi gyűjtemény pedig 168-asról 180-asra növekedett, emellett szicíliai és spanyolországi mediterrán növényekkel is gazdagodott a Pálmaház állománya. Az ex situ növénymegőrzés mellett megújult a ligeterdő, az új kút fúrásával pedig víztakarékosabbá szeretnék tenni a vízfogyasztást és egyenletesebbé az öntözést. Új lett az Ázsia kert, valamint a Rosarium is, ahol a leghíresebb rózsanemesítő "műhelyek" rózsái kaptak helyet.

Az oktató és ismeretterjesztő funkció mellett a kert tudatosan szeretne hidat képezni a modern városi élet és a régmúlt kulturális öröksége között. Ennek érdekében évente több kulturális és közönségrendezvényt tartanak. A felújítási munkálatok végleges befejezése 2011. augusztus 31-re várható.

HOZZÁSZÓLÁSOK