OC: Fellendülhet a bérleti piac

Ma, az öt évvel ezelőttivel ellentétben, olcsóbb ugyanannak a lakásnak a bérleti díja, mint devizahitele, ez élénkítheti a bérleti piacot - véli Déry Attila, az Otthon Centrum (OC)vezető elemzője.
NAPI, 2011. december 21. szerda, 11:28
Fotó: Napi.hu

Mai szemmel nézve rosszul járt a devizahiteles, mert most ugyanannak a lakásnak a bérleti díja alacsonyabb, mint a devizahiteles törlesztő részlete. 2007-ben ez még máshogy nézett ki, akkor egyértelműen a devizahitel volt olcsóbb és a bérleti díj volt magasabb. A bérleti díjjak csökkentek az elmúlt 2-3 évben- fejti ki Déry Attila.

A devizahitel persze nem csak a kedvező fizetési feltételek miatt volt népszerű,  Magyarországon sokkal jobban szeretjük tulajdonolni az otthonként használt ingatlant, mint például bérelni. A fejlett országokban ez éppen fordítva van. Mindazonáltal Déry Attila szerint a devizahitelek okozta válság összességében élénkítheti a bérlakás piacot.

A bérlakás azonban sok esetben csak kényszermegoldás. A szakértő számára is kérdés, hogy a hektikus gazdasági és árfolyamváltozások megszűntével az emberek miként értékelik a bérlakáspiacot. Most azonban nagyon nehéz megmondani, hogy az árfolyamok hogyan fognak alakulni. HA rövidtávon nem is, de középtávon valamilyen javulás mindenképpen várható - hangsúlyozza az elemző.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nyalogep, 2011.12.27 12:03

@tino: Ha az állam olyan jogi feltételeket teremtene, hazánkban is lennének a hivatalos bérleti befektetők.
Amíg nemfizetés esetén a bérlő a kiadó képébe röhög, mert tudja a jog őt védi, addig ne várjanak változást.

Ha az állam teljes mellszélességgel kiállna az adófizető bérlők mellett, biztos vagyok benne, hogy a zugkiadások is visszaszorulnának, azon egyszerű oknál fogva, hogy érdemes lenne hivatalos mederbe terelni az ügyet.
Továbbá a bérlőknek is jobb lenne, nem válogatnának annyira a kiadók, könnyebben találnának lakhatást a gyermekesek is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2011.12.22 12:33

@tino: Ez minden évben "önbeteljesítő jóslat" formájára véve előadják. Hátha..., de nem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tino, 2011.12.22 12:03

Mo-on nincs igazi berlakaspiac. A tipikus foberlo amator, aki megorokolte a nagyneni utan a lakast. "Jol fog jonni majd a most meg csak 14 eves gyereknek", de nincs penze a kozoskoltseget fizetni sem, ugyhogy kiadja alberletbe. Felujitas vagy kifestes felejtos, a 40 eves butorokat meghagyja, h butorozottan adhassa ki drágábbér'.
Ezt nincs ertelme osszehasonlitani egy nyugat-eu-i lakaspiaccal, ahol bejelentve, lakasra biztositast kotve, akar tobb evtizedre adjak ki a direkt erre a celra megvett ingatlanokat a foberlok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html