BUX
38240

Offshore cégé lett a híres belvárosi ingatlan?

A belvárosi önkormányzat visszautasítja az LMP felvetését, amely szerint offshore cég nyerte volna el a Párisi udvar tulajdonjogát.

MTI, 2014. június 14. szombat, 14:58

Csonka Krisztián, a párt helyi elnöke szombati sajtótájékoztatóján tényként beszélt arról, hogy az ingatlant megszerző cég egy belizei offshore társaság tulajdonában volt az alapításkor, amikor már kiírták a pályázatot. A vásárlásra létrehozott cég tehát offshore hátterű volt, csak később vette át két magánszemély tulajdonos.

Az ellenzéki politikus alacsonynak tartja a 2,1 milliárd forintos vételárat arra hivatkozva, hogy abból még kártalanítják a vállalkozásokat, és a lakók kiköltöztetése is költséget jelent. Azt mondta, azt szeretnék, ha a Párisi udvar a nemzeti vagyon részeként újulna meg, ha pedig ez nem lehetséges, akkor se váljon spekuláció áldozatává. Csonka emellett bírálta az önkormányzat ingatlanértékesítési gyakorlatát is, példaként említve Bécsi utcai ingatlanokat és a Veres Pálné Gimnázium épületét.

A belvárosi önkormányzat zárt ülésen döntött a "Párisi Udvar" eladásáról, a vevő a Párizs Property Kft., a vételár 2,1 milliárd forint - adta először hírül a Varosszive.blog.hu.

Schiffer András, az LMP társelnöke azt kifogásolta, hogy Seychelle-szigeteki, belizei cégek tűnnek fel Magyarországon. Senki nem gondolja komolyan, hogy hirtelen meg akarják rohamozni az országot az ottani befektetők - fogalmazott. Kiemelte: pártja továbbra is azt javasolja, hogy Magyarországon egyáltalán ne lehessen bejegyezni átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű cégeket. Az LMP azt is szeretné, hogy az uniós fejlesztési források környékéről "zavarják el" ezeket a cégeket, állam vagy önkormányzat pedig egyáltaán ne köthessen szerződést velük.

A győztes egy Magyarországon bejegyzett projektcég

Az V. kerület szombaton azt közölte az MTI-vel, hogy a győztes társaság Magyarországon bejegyzett projektcég, amelyben a tulajdonos magánszemélyek a jogszabályoknak megfelelően feltárták személyazonosságukat. A Mellow Mood Group nyílt, többfordulós nemzetközi pályázaton szerezte meg az épület tulajdonjogát, a szerződést pedig a nyilvánosság előtt írták alá - közölték.

Leszögezték azt is: Sameer Hamdan és társa - a Mellow Mood Group tulajdonosaiként - húsz éve fektetnek be a Belvárosban, tucatnyi szállodát birtokolnak és üzemeltetnek, mintegy ötszáz embert foglalkoztatnak. Munkájuk legnagyobb dicsérete a Párisi udvar szomszédságában található kiemelt műemléképület, a Klotild Palota, amelyet példásan felújítottak és szállodaként üzemeltetnek.

A Ferenciek terén a Párisi udvarral szembeni Klotild Palotát jordán üzletemberek vásárolták meg, amiben a felújítást követően megnyitották a Buddha Bár nevezetű luxusszállodát. Ennek 2012-es megnyitóján részt vett többek közt Orbán Viktor miniszterelnök, Erdő Péter bíboros-érsek és Schmitt Pál korábbi államfő.

A kerület ezért "személyüket és munkájukat garanciának tartja arra, hogy a sok éve romló állapotú, felújításra szoruló Párisi udvar megújuljon, és a Klotild Palotához vagy a Gresham-palota épületéhez hasonlóan újra Budapest büszkesége legyen" - fogalmaztak.

A kerület azt is tudatta: a Párisi Udvarnak öt éve nincs lakója, így onnan senkit nem kell kiköltöztetni. Ebből is látszik, hogy az LMP-nek hiába van delegáltja, valójában fogalmuk sincs arról, mi történik a városrészben - jegyezték meg.

(Fotó: Google StreetView)