Ők építhetik az MTK új stadionját!

Nettó 6,31 milliárd forintért a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a West Hungária Bau Kft. építi fel augusztus végéig az új Hidegkuti Stadiont.
MTI, Napi.hu, 2015. október 26. hétfő, 13:36
Fotó: Napi.hu

Két cég közös konzorciuma nyerte el a több mint hatmilliárd forintból megépülő új Hidegkuti Nándor Stadion tervezésére és kivitelezésére vonatkozó pályázatot. A Hungária körúti létesítményt a közelmúltban új tulajdonoshoz került - ám annak személye nem ismert - ZÁÉV Építőipari Zrt. és az elmúlt években több kormányzati megrendelést elnyert (köztük a Várkert Bazár és Nemzeti Közszolgálati Egyetem épületeinek felújítója, illetve kivitelezője) West Hungária Bau Kft. építi majd fel.

Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a nyílt közbeszerzési pályázaton négyen indultak, a győztes konzorcium pedig mind az árban, mind a stadion felépítésének időtartamában a legjobb ajánlatot adta. A győztes pályázó 6,31 milliárd forintért vállalta a kivitelezést, és a pályázatban szereplő 360 napos határidőhöz képest 30 nappal korábbra ígéri a befejezést.

Deutsch Tamás hozzátette: a cégeknek nem lesz könnyű dolguk, hiszen tizenötezer négyzetméternyi épületet kell majd felhúzniuk viszonylag rövid idő alatt, ráadásul "sporttechnológiailag" a legmagasabb kategóriában, hogy maximálisan kielégítsék a klub sportolóinak, vendégeinek, valamint szurkolóinak igényeit.

Mire, mennyi?
A kormány eddig az új stadion felépítését 4,87 milliárddal támogatta, az 1,53 milliárdos plusz forrással így 6,4 milliárd mehet a beruházásra. Az állam továbbá 1,23 milliárd forinttal támogatja az MTK-stadion melletti területen a focicsapatokat kiszolgáló edzőközpont kialakítását, a végösszeg így 7,6 milliárd forintra rúg.

Az elnök hangsúlyozta, ahhoz, hogy az MTK megvalósítsa álmait, miszerint továbbra is Magyarország legsikeresebb klubjai között tartsák számon, illetve megtartsa az egyesület "sportcsaládi" mivoltát, elengedhetetlen a létesítményfejlesztés, amelynek legnagyobb projektje az új Hidegkuti Nándor Stadion. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a klubnál 2013 vége óta már számos szakosztály otthona megújult: főként saját forrásból, illetve TAO-támogatásból nagyjából egymilliárd forint felhasználásával kaptak új otthont többek között a kajak-kenusok, a kosárlabdázók, vagy a röplabdások.
Zajlik a Lantos Mihály Sporttelep felújítása is, amely az atléták számára biztosít otthont, valamint a közeljövőben újul meg az itt található Szőcs Bertalan vívóterem is - tette hozzá.

Deutsch Tamás elmondta, hogy a szerződés értelmében az új Hidegkuti Nándor Stadion munkálatait legkésőbb augusztus 31-ig be kell fejezni, a jogerős használatba vételi határidő szeptember 16., a korábbi terveknek megfelelően pedig szeptember 21-én, a Sporting Lisboa ellen rendezik meg az avatóünnepséget. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a portugál együttes - amely a kék-fehérek ellenfele volt 1964-ben a Kupagyőztesek Európa Kupája (KEK) döntőjében - ingyen érkezik majd Budapestre, és megtiszteltetésként értékelte a meghívást a gálamérkőzésre.

A tervek szerint az új Hidegkuti Stadionban a pályát kilencven fokkal elfordítják a jelenlegihez képest, így az párhuzamos lesz a Hungária körúttal. A létesítményben 5322 ülőhelyet alakítanak ki, ezek közül 70-t a mozgássérülteknek.

Deutsch Tamás kérdésre megjegyezte, ahhoz, hogy az új aréna körüli projektet a jövőben sikeresnek ítéljék, arra van szükség, hogy a stadion nagyjából 80-90 százalékos kihasználtságú legyen. Mint azt elmondta, tisztában vannak vele, hogy ehhez a jelenlegi nézőszámukat nagyjából meg kell négyszerezniük, de ahogy fogalmazott: "dolgoznak az ügyön".

Az MTK labdarúgócsapata az elmúlt idényben a Budapest Honvéd, a jelenlegiben pedig a Vasas otthonában játssza hazai mérkőzéseit, Deutsch Tamás pedig bejelentette, hogy amikor ennél a két klubnál is megkezdődnek a létesítményfejlesztési munkálatok, akkor várhatóan az új Hidegkuti Stadionban vendégeskednek majd.

"Persze úgy kell ütemezni az építkezéseket, hogy egyszerre csak egy csapat találhat átmeneti otthont a Hungária körúton" - tette hozzá.

Jövő ősztől a jelenleg NB III-as BKV Előre is az új Hidegkuti Stadionban játssza majd hazai mérkőzéseit. Ugyanakkor utóbbi együttes Sport utcai sporttelepén két edzőpályát alakítanak ki, így a Salgótarjáni úti létesítményekkel együtt összesen hat gyakorlópályából álló edzőközpont alakul majd ki, s jövő ősszel ide költözik az MTK jelenleg Agárdon működő utánpótlás-akadémiája.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2015.10.27 12:02

Igaz, nagy Magyar meglepetés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.10.27 11:26

A Lantosnál az előkészületekből kívülről nagyjából annyi látszódik, hogy csináltak egy aszfaltozott parkolót elé, és most tele van autóval.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszai, 2015.10.27 11:18

Stadionok lebontásra szavazok.
Remélem lesz olyan kormány 1szer , amely nem fog egyetlen egy forintot költeni a focira.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2015.10.26 18:02

A magyarfutball.hu azerint a 2015-2016-os idény első négy mérkőzésén az MTK hazai meccsein átlagban 936 néző volt. Hogy ebből mennyi a fizető azt nem adják meg külön.

http://www.magyarfutball.hu/hu/merkozesek/bajnoki_merkozesek/nb_i/2015_2016/nezoszamok

A tavalyi átlag 699 fő, amihez képest ez markáns emelkedés, de azért én feltenném a kérdést, hogy melyik hozna nagyobb hasznot a köznek:
az új Hidegkuti Stadion, vagy eladni az értékes ingatlant?
Amúgy a markáns emelkedést még helyén kell kezelni, mert a legalacsonyabb látogatottságú meccseket általában az MTK játssza már évek óta. Valamint azt is, érdemes tudni, hogy a látogatottság nem egyenletes, a szezon eleje és vége mindig több látogatót vonz. Mondjuk utóbbi -anélkül, hogy elmélyednénk a magyar első osztályú foci rejtelmeiben, amihez nem is értek- talán éppen az MTK esetében nem valószínű...

Ha már mindenképpen stadion kell az "elitsportnak", akkor miért nem felezik azt? Két hetente játszanak otthon a csapatok, ezen kívül max edzenek rajtuk. Ergo fele is elég lenne, fele pénzért... De én ennyit sem költenék rá...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html