Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy neobarokk stílusban épült, 660 négyzetméteres, 2004 és 2008 között felújított, négy hálószobás, liftes, úszómedencés budapesti házat kínál eladásra 3,58 millió dollárért (egymilliárd forint) a New York Times ingatlanrovata, amely ennek kapcsán áttekintést nyújt a magyar főváros lakáspiacáról. Kiindulópontként tájékoztatják az amerikai olvasót, hogy az otthonok ára 10-20 százalékkal zuhant a 2008-2009-es pénzügyi válsághoz kapcsolódó ingatlanpiaci összeomlás idején.

A piac csak 2014-ben kezdett magához térni - mondta el a lapnak Varga Béla ingatlanbefektetésekre szakosodott ügyvéd. Már tavaly látható volt némi mozgás a piacon, ám idén élénkült meg igazán a kereslet, és az üzletek száma is növekedésnek indult - mondja a szakértő. Természetesen ez elsősorban a belvárosra és a budai hegyek kerületeire igaz. Ezeken a részeken az árcsökkenés is szerényebb, nagyjából ötszázalékos volt, és az ingatlanok értéke mostanra megközelítette a válság előtti szintet.

Brutális drágulás jöhet

A piaci elemzők ezeken a területeken 15 százalékos drágulást várnak a következő két-három évben - mondja Kacsmarik Ágnes, az említett luxusingatlant is kínáló Engel & Völkers ingatlanközvetítő munkatársa. A külföldi vásárlók főként az ötödik, hatodik, hetedik, kilencedik és tizenharmadik kerületben keresnek lakást, bár egyre népszerűbb a nyolcadik kerület, ahol még mindig nagyon olcsók az otthonok - fejtegeti Szemes Zoltán, a Capital Real Estate Budapest ingatlanpiaci szolgálató cég igazgatója.

A vásárlások harmada befektetési célú - mondják a szakértők -, a tulajdonosok kiadják a lakásokat. Kissé más a helyzet az első, a második, az ötödik, a hatodik és a tizenkettedik kerülettel, a hol a vásárlók beköltöznek a megszerzett házakba vagy öröklakásokba.

Jobb a kápé

A Magyarországon ingatlant kereső külföldiek fele orosz vagy kínai. Őket követik az ukrán, egyiptomi, amerikai és izraeli vásárlók - mondja Varga Béla. Háromnegyedük Budapesten fekteti be a pénzét. A fővárosban a külföldi vevők fele orosz vagy ukrán, negyede kínai, a többi jellemzően Ausztráliából vagy valamelyik skandináv országból érkezik - fejtegeti Szemes Zoltán. Kacsmarik Ágnes találkozott már német, angol és olasz vásárlóval is. Varga sok olyan külföldre szakadat magyarról tud, aki ideje egy részét itthon tölti, e ehhez vásárol lakást.

A külföldiek a 3,6 millió dollárnál nem drágább ingatlanok esetén megúszhatják összesen ötszázaléknyi járulékos költséggel - a vételár négy százaléka illeték, egy százaléka pedig ügyvédi költség. Emellett az EU-n kívüli állampolgároknak 182 dollárért engedélyt kell szerezniük, amit 40 napon belül megkaphatnak. Ha ingatlanügynök is beszáll a bizniszbe, akkor további néhány százaléknyi megbízási díj növelheti a számlát. A szakértők tapasztalatai szerint a külföldiek készpénzzel fizetnek, bár a magyar bankok nekik is kínálnak jelzáloghiteleket.