Nagy Magdolna intelligensépület-szakértő gyakran találkozik a bevezetőben említett kihívásokkal, és állítja, hogy egy intelligens épület – legyen szó akár egy család otthonáról vagy egy irodaházról – tökéletesen igazodik a már kialakított környezetéhez, így nem igényel plusz erőfeszítést a rendszerhez történő alkalmazkodás. 

Az intelligens rendszer egyes elemei, az okosfűtés, az okosvilágítás vagy az okosárnyékolók nemcsak a környezeti változásokat figyelve működnek, de egymáshoz is igazodnak, irányításuk pedig könnyen végezhető akár telefonról vagy tabletről. 

Egy ilyen rendszernek a kialakítása nemcsak az újonnan épülő, de a már meglévő épületekben is kivitelezhető.

Magyar okosotthon-megoldás tarolt Dubajban

A startup a piac hazai meghatározó szereplőjeként vezetékes és vezeték nélküli okosotthon rendszereket fejleszt, és az új lakások mellett a teljes lakáspiac számára kínál innovatív megoldást az otthonok energiatudatos vezérlésére. Bővebben

Vezetékes és vezeték nélküli rendszerek

Az intelligens épületekben az eszközök rendszert alkotnak, ami a programnak köszönhetően automatikusan üzemelve biztosítja az optimális működést, amit bármikor át lehet állítani a telefon vagy a kezelőegység segítségével. 

Az okoseszközök esetében két technológia közül választhatunk: 

  • vezetékes
  • vagy rádiós. 

Olyan ingatlanok esetében, amelyek még a tervezés fázisában vannak, illetve amelyek átalakításkorszerűsítés vagy felújítás előtt állnak, javasolt a vezetékes rendszer kiépítése, de az is előfordulhat, hogy ennek a technológiának az alkalmazása nem lehetséges. 

Ilyenek például a műemléképületek, amelyek felújítási, átépítési munkálataira szigorú szabályozások vonatkoznak. Ezekben az épületekben az okosrendszer kialakítását vezeték nélküli, rádiós eszközökkel végezzük

– mondja Nagy Magdolna, hozzátéve, hogy a rádiós technológiával kialakított okosrendszer megtervezésekor sokféle szempontot kell figyelembe venni, például az automatizálni kívánt funkciókat, az épület építőanyagát, méretét, tagolását, a födém vastagságát. Ezek ugyanis mind befolyásolják az eszközök számát és helyét.

Az okosság elszigetelten is okosság

Az okosotthon lényege, hogy a benne lévő eszközök egységes rendszert alkotnak, azonban szükség esetén megoldható egy magában álló okoseszköz használata, beépítése is. Sok gyártónak van már olyan rádiós okoseszköze, amelyet programozó nélkül is lehet telepíteni. Ezek előnye, hogy könnyen beszerezhetők, és nem feltétlenül igénylik szakértő közreműködését. Arra kell figyelmet fordítani ezek esetében, hogy többségük elemmel működik, emiatt rendszeres odafigyelést, karbantartást igényel.