Olcsó hitel a panellakás-tulajdonosoknak

A budapesti XIII. kerületben tett látogatása során hat újabb lépést jelentett be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A 100 lépés új elemei a panel lakásokban élőknek kedveznek.
Vigh György Zsolt, NAPI Online, 2005. június 2. csütörtök, 16:16
Fotó:

A mai bejelentés szerint felgyorsítják a panellakások felújítását, ennek érdekében a kormány - húszmilliárd forint forrással - elindítja a Panel Plusz hitelprogramot. A hitelből az önkormányzatok és lakóközösségek az épületek környezetének korszerűsítését, felújítását is megvalósíthatják.

A jelenlegi szabályozás szerint a felújítás 1,2 millió forintra kalkulált költségéhez az állam és az önkormányzat egyharmad-egyharmad részben járul hozzá, a fennmaradó 400 ezer forintot a tulajdonosnak kell állnia. Mivel ez sok magánszemélynek és önkormányzatnak megoldhatatlan terhet jelent, ezen önrészekre 15 éves futamidejű, állami támogatással igénybe vehető, 5-6 százalékos kamatozású hitelt vezet be a kormány. A 15 évből három év türelmi idő, tehát a kölcsön 12 év alatt fizetendő vissza. A bejelentés szerint a tőketörlesztés havi 3,3 ezer, a kamattörlesztés pedig további 1,9 ezer forint. Ahol ez az ötezer forint feletti összeg is túl megterhelő, ott a költségvetés a kamatfizetést átvállalja, azaz csak a 3,3 ezer forintos részlet marad. Ez utóbbi azokra vonatkozik, akik ma lakásfenntartási támogatásra is jogosultak, azaz főszabályként az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 150 százalékát és a lakásfenntartási kiadások a háztartás jövedelmének több mint 20 százalékát teszik ki.

A következő két lépés a távfűtésről szól. A kormány mérsékelni szándékozik a távfűtés költségeit, a fűtési rendszerek korszerűsítésével, a távfűtési árak felülvizsgálatával, a szolgáltatók árképzésének ellenőrzésével és adóintézkedésekkel. (Ezek mibenlétét egyelőre nem részletezték.) Amennyiben változatlanok maradnak az energiaárak, már az idén átlagosan 5-10 százalékkal csökkenhet a távfűtés költsége - jelentette ki Gyurcsány. A kormány a termelői árak terén meglévő árhatósági jogát a jövőben kiterjeszti a távhőszolgáltatók árképzésének ellenőrzésére is, nyilvánossá teszi az egyes szolgáltatók árait és költségeit, kötelezi őket ezek összehasonlítható közlésére.

A miniszterelnök hozátette: a távfűtött lakások egyéni hőmennyiség-mérővel és hőszabályozóval való felszereléséhez állami támogatást lehet igénybe venni. A jövőben a panel-program állami támogatására és a Panel Plusz hitelprogramra a lakások egyéni fűtésszabályozását megvalósító lakóközösségek is pályázhatnak. A szabályozható fűtés és az egyéni hőfogyasztás mérésének beruházási költsége 20-80 ezer forint, ami 3-4 év alatt megtérül az alacsonyabb fűtésszámlában.

A kormány biztonságosabbá tenné a lakótelepeket, további rendőrörsök létrehozásával. Az idén további 11 helyen alakul meg a lakótelepi rendőrség (három Budapesten, egy-egy Budaörsön, Kaposváron és Miskolcon, három Nyíregyházán, kettő Debrecenben), jövőre pedig további hatot hoznak létre. A cél az, hogy 2010-re minden 1000 lakosnál nagyobb lakótelepen legyen saját rendőrség.

A modernebb lakókörnyezet kialakítását pályázait támogatásokkal segítenék, ezek segítségével többek között új közösségi helyeket, parkokat, játszótereket lehetne létesíteni, illetve a meglévőket fejleszteni.

HOZZÁSZÓLÁSOK