Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság cikke.

Tavaly októberben szó szerint napok alatt zajlott le a bankoknál az addig legkedvezőbb feltételekkel felvehető svájcifrank-alapú hitelek megszüntetése, illetve a lakáshitelek kamatainak drasztikus emelése. A lakásigények megváltozása ugyanakkor nem következik be egyik napról a másikra, a lakáshitelezési szigorításoknak és a törlesztőrészletek emelkedésének hosszabb időre kiható következményei vannak, hiszen az ingatlanvásárlás több hónapos vagy akár éves folyamat.

Az elemzés szerint 2008 utolsó két hónapjában háromféle vevői csoport volt jelen a 2007 hasonló időszakához képest közel felére zsugorodó piacon: tőzsdei és egyéb pénzügyi befektetés helyett megtakarításait ingatlanba átcsoportosító készpénzes vásárlók; azok, akik tranzakciójukat már az év folyamán korábban megkezdték, és már aláírt adásvételi és esetleg hitelszerződéssel rendelkeztek; illetve akik valamilyen okból kénytelenek költözni, és nem halaszthatták el a vásárlást. Ebben a helyzetben sokan azok közül, akik még megtehették - tehát szerződés aláírása előtt álltak -, inkább elhalasztották vásárlásukat - mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum Franchising Kft. ügyvezető igazgatója. Akik viszont nem halaszthatták el a tranzakciót, azoknak keresési preferenciáira rányomta bélyegét a problémás finanszírozási környezet.

Az év utolsó két hónapjában az addig eltelt tíz hónaphoz képest minden kategóriában és területen csökkentek a megvásárolt lakások fajlagos árai, csak a téglalakások országos átlaga nem változott tavaly. A folyamatos árcsökkenés pedig már 2007 végétől megfigyelhető. Ellentétes folyamat történt ugyanakkor az új lakásoknál: 2008. november-decemberben 1-5 százalékkal magasabb árakat regisztráltunk minden kategóriában, mint az év első tíz hónapjában - hangsúlyozza Kühne Kata. Az új lakások árának csökkenése egyelőre a beruházói költségek folyamatos emelkedése, illetve a viszonylag egyenletes kereslet és az új lakások általános kedveltsége miatt nem indulhatott meg. Viszonylag kis mozgástér jellemzi a panellakások árát, hiszen ebben a szegmensben a kínálat nagyon hasonló lakásokból áll. Az energetikailag felújított és külön mérőórás lakások viszont egyre keresettebbek, ami az árukban is egyre jobban meglátszik. A legdiverzifikáltabb a családi házas kategória, ami az átlagnál nagyobb árak miatt amúgy is érzékenyen reagál a kereslet változásaira.

A válság idején megvásárolt lakások mérete vagy ugyanakkora, vagy nagyobb, mint az év addigi időszakában, illetve 2007 utolsó két hónapjában - derül ki az elemzésből. A fajlagos árak jelentősebb csökkenése és az átlagméretek enyhe növekedése összességében a lakások vételárának csökkenését eredményezte a vizsgált időszakban. Kivételt jelentenek a családi házak, ahol a nagyarányú méretnövekedés az összárak emelkedése irányába hatott.

A válság hatására a vevők egyelőre a lakásméretből nem adnak alább, viszont olcsóbb ingatlanokat vesznek. Akik a leginkább megérzik a hitelszigorításokat, és valóban csak kisebb lakást tudnának vásárolni, egyelőre kivárnak. Ezt minőségi kompromisszummal érhetik el, vagyis a lakás ára jóval fontosabbá válik, mint az állapota. Egy másik magyarázat az lehet, hogy az áralkuk során a vevők pozíciója javul. A piac drasztikus szűkülése egyre többször kényszeríti az eladókat jelentősebb árcsökkentésre - emeli ki Kühne. Az alkupozíció egyedül a családi házaknál nem erősödött, ott inkább szinten maradt, illetve enyhén csökkent. A hitelképes vagy megfelelő megtakarítással rendelkező vevők kedvező helyzetben vannak, hiszen a törlesztőrészleteiket fizetni nem tudó, illetve általánosságban a kedvezőtlen piaci hírekre reagáló eladók nagyobb engedményekre hajlandóak. Ez pedig döntő fontosságú paraméter a jelenlegi helyzetben, hiszen az ár lett a meghatározó keresési kritérium - foglalja össze az ügyvezető.