A lap szerint többen, köztük kínai és orosz befektetők is érdeklődtek, végül azonban csak egyetlen ajánlat futott be a tulajdonos Zelnik Istvánról elnevezett Délkelet-ázsiai Aranymúzeum megvételére.

Az egykori diplomata, Zelnik István magángyűjteményének helyet adó, szépen felújított, Rausch-villaként ismert fővárosi Andrássy úti ingatlant 2,5 milliárd forintra tartotta a felszámoló TG Vagyonfelügyelő és Felszámoló Kft., ehhez képest 800 millió forintos ajánlat érkezett.

A felszámoló a pályázatban kikötötte: az irányár 80 százalékát el nem érő, azaz 2 milliárd forintnál alacsonyabb ajánlat esetén a pályázatot eredménytelennek nyilvánítja - írja a VG.

Az összes adósságról a felszámoló nem nyilatkozott a Világgazdaságnak, de a múzeumépületet birtokló, idén májusban bedőlt Magyar Indokína Társaság Kft. hozzáférhető utolsó, 2013-as évről szóló mérlegében 1,657 milliárd forint összes kötelezettség szerepel.

Az aranymúzeum 2011-ben nyitotta meg kapuit és majdnem megkapta hivatalosan is a múzeumi státust - idézte fel a lap, amely szerint szakértők mind a gyűjtemény értékét, mind az eredetét illetően kételyeket fogalmaztak meg.