Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Továbbra is magas tranzakciószámot produkál az ingatlanpiac, annak ellenére, hogy két hónapja lezárult a végtörlesztési időszak. A Duna House (DH) becslése alapján 2012 márciusában, országos szinten 8205 ingatlan adás-vétele zajlott le, ami a 2011-es havi átlagot 15 százalékkal múlja felül. A DH által számított keresleti index a januári csúcsot követően nem esett vissza a tavalyi szintre: a 2011-es 74 százalékpontos átlagot a február-márciusi 18 százalékponttal múlta felül.

Mozdultak az árak

Az erősebb kereslet az árakban is megmutatkozott: másfél év után először mozdult el felfelé az országos lakásár index, igaz mindössze egyetlen százalékponttal. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy januárban volt a végtörlesztési csúcs, amely épp a kínálatnövekedés és eladói versenyhelyzet miatt árcsökkenést kellett volna okozzon. Trendfordulóról még korai beszélni, de az adatok összessége azt jelzi, hogy olvadozni kezdett valami a három éve befagyott ingatlanpiacon.

Mind a panel-, mind pedig a téglalakás-árindexek felfelé mozdultak az elmúlt negyedévben. A panelek esetében az egy pontos felfelé mozdulás sem volt elég ahhoz, hogy reálértéken is javulás mutatkozzon, a tégla index azonban 4 pontot ugrott, így reálértéken is javulást mutat. Az indexek továbbontásából kiderül, hogy jóformán minden régiós és típusbéli szegmensben felfelé mozdultak az árak. A vidéki mutatóknál egyedül a kelet-magyarországi esett 2 pontot, s ezzel egyben történeti mélypontra került. Azonban az ország mindkét felében nagyot mozdult felfelé a tégla lakások árindexe: keleten 6, nyugaton 4 ponttal erősödött. Érdekes képet mutatnak a fővárosi indexek is. A panel ára kimozdult a mélypontról és ezzel megőrizte reálértékét, a tégla lakások árában azonban csekély csökkenés tapasztalható. A csökkenés ellenére továbbra is ez tartja a legjobban az árát és a válság előtti értékéhez képest 10 százalékon belül tudott maradni.

Forrás: DunaHouse


Átlagárak 143 ezertől 315 ezerig

2012 első negyedévében történt adás-vételek alapján a panelek tekintetében Közép-Magyarország bizonyult a legdrágábbnak 162 ezerrel, ezt követte a nyugat-dunántúli régió, ahol 143 ezer volt az átlagár. Budapesten Észak-Buda a legdrágább továbbra is, itt a panelek átlagára elérte négyzetméterenként a 274 ezer forintot. A tégla építésű lakások esetében országos szinten egyedül Közép-Magyarország lépte át a négyzetméterenkénti átlagos 200 ezres határt, itt pontosan 237 ezer volt az átlagár. A fővárosban a budai oldalon fizettek a legtöbbet a polgári lakásokért, az északi oldalon átlagban 315, délen pedig 296 ezret négyzetméterenként. A legkisebb átlagot Észak-Pest és a Belváros mutatta, itt mindkét esetben 250 ezer alatt maradt az átlag.

Forrás: DunaHouse

Döbbenetes különbség, hogy amíg például egy észak-magyarországi ház tulajdonosának az eredeti elképzeléseihez képest átlagban 30 százalékkal olcsóbban vették meg az ingatlanját, addig egy észak-budai panel tulajdonosa csupán 7 szazalékos csökkenéssel kellett számoljon. Az összesítés szerint Észak-Pest áll a legjobb helyen, vagyis itt a legkisebb az elszenvedett árcsökkenés, és Észak-Magyarország a leginkább alkuképes.

 

Forrás: DunaHouse


Lakásvásárlási indokok, méretek

Csökkent a fővárosi befektetői kedv, februárban a vásárlók 31 százalékát tették ki, ez az arány márciusra 20 százalékra esett. Ugyanakkor közel 2 millióval nagyobb az általuk vásárolt ingatlanok átlagértéke, míg a lakásméret nem változott. Másik érdekesség, hogy megduplázódott a generációk különválása miatti vevők aránya az egy hónappal korábbi értékhez viszonyítva. Vidéken továbbra is 20 százalék a befektetők aránya az összes vásárlók között, így a fővárosival együtt ez már országos átlag is egyben. Ahogy az logikus is volt, mostanra minimálisra (5 százalékra) csökkent az elő/végtörlesztés miatt eladók aránya. Eladási oknak a nagyobb ingatlanba való költözés vezet továbbra is 33 százalékkal.

2011 második félévének és 2012 első negyedévének eladási paramétereit összehasonlítva Budán jobban vették a kisebb méretű 40 négyzetméter alatti lakásokat idén, mint a tavalyi év második felében. Így látványosan ugrott az 5 millió forint alatti ingatlanok kategóriája is. A pesti oldal egyetlen szembetűnő változása, hogy a második legforgalmasabb lakásár kategória, vagyis a 10-15 millió közötti nőtt 25-ről 30 százalékra. Vidéken is nőtt a 40 négyzetméter alatti lakások forgalma a tavalyi 2. félév 61 százalékról 72 százalékra, így ezzel együtt a 10 milliós árkategória forgalma is emelkedett. Pest megyében a két szélső érték mutat felfelé mozdulást a fajlagos árakban, nőtt ugyanis az 5-10 milliós lakások és a 30 millió felettiek aránya is.