Mintegy kétezer fős online kutatásában azt a kérdést tette fel az Otthontérkép.csoport, hogy lakhatási szempontból mihez kezdenének a megkérdezettek, ha nyernének egymilliárd forintot. Az eredmények alapján a válaszadók 42 százaléka mindenképpen elköltözne jelenlegi otthonából, 37 százalék valószínűnek tartja, hogy idővel új ingatlan után nézne, de nem ez lenne az első, amire költene, míg 21 egyáltalán nem költözne.

A kérdőívet kitöltők 16 százaléka mindenképpen külföldön vásárolna új otthont, 66 százalék a törzshelyét itthon megtartaná, de nem zárkózna el attól, hogy például egy nyaralót vásároljon az ország határain kívül. Mindössze 17 százaléka szeretne mindenképpen itthon ingatlant vásárolni.

Külföldre, de hova?

A külföldre költözők preferenciája az országok között eltérő. Népszerű Ausztria és a mediterrán térség is (Olaszország és Spanyolország). Sokak kedvence még Svájc, a skandináv országok, Anglia és az USA is. A külföldre költözni vágyók 43 százaléka egy kisvárosban vagy egy faluban vetné meg a lábát, 30 százalék választana egy nagyvárost vagy egy fővárost. A többiek inkább tengerpartra, egy erdei házra, saját farmra, esetleg saját szigetre költöznének.

Azok a válaszadók, akik inkább az ország határain belül maradnának nagyrészt Budapestet (30 százalék), az agglomerációt (13 százalék) és a Balaton környékét (29 százalék) részesítenék előnyben. A hegyekbe vagy az osztrák határ mellé 8 százalékuk, 7 százalék pedig valamely más vidéki településre költözne. E válaszadók 41 százaléka egy nagyvárosba szeretne költözni, 38 százaléka pedig kisebb városba vagy faluba. A külföldre vágyókhoz képest ebben az esetben jóval magasabb (14 százalék) azok aránya, akik saját tanyára, birtokra vágynának.

Útmutató a fejlesztőknek

Mindkét trend fontos információ az ingatlanfejlesztők számára, akik egy-egy régió, megye, város lakóinak vásárlóerejét, demográfiai adatait és az országon belüli vándorlást is figyelik, amikor beruházást terveznek - mondta Mester Nándor, az Otthontérkép-csoport vezető elemzője.

A két évvel ezelőtt készített hasonló felméréshez képest többen képzelik el az életüket egy önálló családi házban, most a kérdőívet kitöltők 57 százaléka nyilatkozott úgy, hogy legszívesebben egy családi házat építene ebből a pénzből, mellőzve a felesleges luxust és rongyrázást.

A válaszadók közül többen említették még vágyálomként a passzívházat, a loftlakást, a vízparti házat és a rönkházat is és jó néhányan építenének egy helikopterleszállót is.

Felszereltség szempontjából a legtöbben a kikapcsolódást biztosító dolgokra áldoznának, így például wellness-részlegre, kicsivel kevesebben (40 százalék) fordítanának nagyobb figyelmet a biztonsági rendszerre, míg 38 százalék tartózkodna a felesleges költekezéstől. Inkább az alapanyagok és felszerelések minőségére helyezné a hangsúlyt 28 százalék, míg csaknem ugyanennyien egy saját borospincét képzelnének el otthonukban. A szerteágazó igények között több esetben felmerül még az okosotthon kialakítása és egy saját műhely megépítése is.

A kérdőívet kitöltők 47 százaléka budapesti, 12 százaléka közép-magyarországi, 8 százaléka nyugat-dunántúli lakos, 33 százaléka pedig az ország többi részén él.

Képünk forrása: Northfoto.