A Károlyi kastély 22 hektáron elterülő történeti kastélyparkjának és a park egyik fő értékét adó tónak a helyreállítására a támogatási szerződést várhatóan május második felében kötik meg.

Az MNV Zrt. műemlékfelújításai EU-s forrásból 2011-13 között 6 pályázat keretében összesen 865 millió forintból valósultak és valósulnak meg, további 250 millió forintnyi támogatás megítélése áll jelenleg is elbírálás alatt - olvasható a vagyonkezelő közleményében. Állami keretből az elmúlt két évben összesen 80 műemlék újulhatott meg teljesen vagy részben. A 2013-as tervek  43 ingatlan rekonstruálását célozzák. Megkezdődne, illetve folytatódna - többek között - a pécsváradi, a szigetvári, a rezi, a cseszneki, Somló illetve Csobánc várának megszépítése, de az aszódi Széchenyi Kastély, a váchartyáni Rudnay kastély vagy az Egri minaret is megújul.

Az MNV Zrt. szerint a beruházások elsődleges célja az önfenntartó működés feltételeinek megteremtése, ez azonban a várak esetében csak kivételes esetekben jöhet létre. A funkció-semleges előkészítő helyreállítás a váraknál kevésbé értelmezhető, a kastélyoknál és a városi épületeknél az új funkció megtalálása azonban a vagyonkezelő egyik fontos tevékenysége - hangsúlyozzák.

Az önkormányzatok számára egyelőre nagy problémát jelent a vagyonkezelői díj megfizetése és az amortizációs visszapótlás kötelezettsége. Ezért a jogszabályok adta keretek között olyan kompromisszumos megoldásokat keresnek, amellyel a leginkább tehermentesíthetők az önkormányzatok, amelyek számára a különös jelentőséggel bíró műemlékek felújítása és a fenntartásukat biztosító új funkciók sok esetben sikerrel kecsegtető lehetőséget teremtenek erre - állítja Marjay Gyula, az MNV Zrt. főigazgatója.