Öntik a pénzt a Balatonra

Ebben az uniós fejlesztési ciklusban már 292 milliárd forint támogatást osztottak szét 670 balatoni projekt támogatására.
Domokos Erika, 2018. május 15. kedd, 19:51
Fotó: Pixabay

Az unió által finanszírozott operatív programok mintegy 4 százaléka kerül a Balatonhoz a mostani fejlesztési ciklusban, míg az előzőben ez az arány 2,5 százalék volt - hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) keddi ülésén Balatonfüreden. A mostani európai uniós fejlesztési ciklusban a források 70-80 százalékát ítélték már oda, április közepéig 292 milliárd forintot, 670 projekt van folyamatban - mondta az MTI szerint Molnár Gábor, a BFT munkaszervezetének igazgatója.

Az igazgató szerint a térségi stratégia kidolgozásában figyelembe kell venni, hogy a munkanélküliség helyett ma már a munkaerő-hiány okoz problémát. Figyelembe kell venni azt is, hogy a BFT által megrendelt KSH népesség-előrejelzési kutatás szerint a 271 ezer lakosú üdülő-régió lakossága 2062-re 180 ezerre csökken, és az országos átlagnál nagyobb mértékben fog öregedni a balatoni lakosság. Alkalmazkodási stratégiát kell kidolgozni a klímaváltozás hatásaira is. (Elszabadulnak az árak a Balatonon - rohamoznak a magyarok - ezt a cikket olvasta már?)

2013 vége óta sokat fejlődött a horgászturizmus, azóta 50 százalékkal nőtt a horgászjegyek értékesítése - közölte Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. A horgászturizmus fő gátja, legégetőbb problémája a meglepően kevés parti horgászhely a 220 kilométeres partszakaszon. Szerinte a csónakos horgászatot kell fejleszteni, amihez viszont csónakkikötőket kell építeni. A horgászok biztonsága érdekében legalább az év végéig kellene üzemeltetni a viharjelzést - tette hozzá az igazgató.

Sikerrel járt a cég eredetvédelmi programja, a napokban sikerült elfogadtatni, hogy a "Balatoni hal" elnevezés országos földrajzi minősítéssé váljon, amelynek uniós elfogadtatását is kezdeményezték. A balatoni fogas mint hungarikum bejegyeztetése is folyamatban van.

Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke arról számolt be, hogy az április közepétől május 27-ig tartó tavaszi Nyitott Balaton akcióban mintegy 250 vállalkozás 150 programja zajlik a régióban - tudósított az MTI.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK