A két felvonásos gálakoncert előtt Andrej Babis és Orbán Viktor közösen megtekintik az épületet - közölte Havasi Bertalan.

A Prága központjában, a Szent Vencel-lovasszobor közelében, a cseh Nemzeti Múzeum és a főpályaudvar között álló épület felújítását és a berendezések korszerűsítését 2017 tavaszán kezdték el. Az Állami Opera társulatai az elmúlt év végén költöztek vissza az épületbe. Az ünnepi zenei műsor Alice Nellis rendezésében megismerteti a nézőkkel az épületben működő négy társulat történetét.

QP | Quality Placement

Az operaház közleménye szerint az épület neorokokó stílusú nézőtere és a színpad a lehető legnagyobb mértékben visszakapta eredeti, tehát a színház megnyitása utáni arculatát. A nézőtéren 1016 személy foglalhat helyet. Minden bársonyszéken lehetőség lesz arra, hogy a néző világnyelveken feliratozva is követhesse a színpadi történéseket.

A mai cseh Állami Opera épületében nyílt meg 1888-ban az akkori Új Német Színház, amely a prágai németség színházi kultúráját szolgálta. A második világháború után a prágai német színházak megszűntek, az Új Német Színház épületében a cseh Állami Opera kapott helyet - írta az MTI.

A budapesti operaház felújításának befejezésére még jócskán várni kell, erről itt írtunk.

Ott már elkészült a felújítás

A prágai Állami Opera felújítását 2017 tavaszán kezdték el: a felújítás bár eredetileg 900 millió korona (11,34 milliárd forint) lett volna, a végső összeg 1,35 milliárd koronára (17 milliárd forintra) rúgott. A cseh főváros operaházát csupán négy évvel a budapesti Magyar Állami Operaház után, 1888. január 5-én nyitották meg, vagyis az épület újranyitása pont az eredeti megnyitó 132. évfordulóján lesz - írta az Azonnali.hu. A lap szerint Angela Merkel német államfő helyett Monika Gütters kereszténydemokrata német kulturális miniszter vesz majd részt az ünnepélyes épületátadón.