Európa-szerte megfigyelhetőek a gazdasági fellendülés jelei, ám a gazdaság és az  irodabérleti piac közötti időeltolódás mellett jelentős különbségek fedezhetőek fel a piacok között a bérleti díj-ciklusban elfoglalt pozíciójukat tekintve. Míg egyes piacokon a prémium kategóriás irodák bérleti díjai már 2010-ben növekedni fognak, addig más városok irodapiacai még mindig számíthatnak némi csökkenésre - állítja a JLL elemzése.


Regionális szinten az európai minőségi irodák bérleti díj indexe - amely 24 piac irodapiaci adatait vizsgálja - 2009. negyedik negyedévében az előző negyedévihez hasonló mértékben, 0,8 százalékkal csökkent. A prémium kategóriás irodák bérleti díjai Európa-szerte átlagosan 13,6 százalékkal alacsonyabbak az előző évinél,Optimizmi és 16,8 százalékkal maradnak el a 2008. második negyedéves csúcsértéktől. 

A  prémium kategóriás irodák bérleti díjai tovább csökkentek a 24 vizsgált piacból 9 es
etében. Leginkább Varsóban (4,3 százalék) esett vissza a bérleti díj, míg Münchenben mindössze 1,7 százalékkal esett vissza a bérleti díj. Frankfurtban 2,9 százalék, Berlinben 2,4 százalék, Düsseldorfban pedig 2,2 százalék volt a csökkenés.
 
London - ahol a prémium kategóriás irodák 35 százalékkal olcsóbban bérelhetők, mint a válság előtt - az első piac Európában, amely már elért a bérleti díj csökkenési ciklus végére és 2010. első negyedévétől már akár emelkedő bérleti díjakra is számíthatnak.


Európában az irodaterületek iránti igény 28 százalékkal növekedett a negyedév alatt és elérte a 2,8 millió négyzetmétert (ami megközelítőleg a 2008. negyedik negyedéves szint), és így a teljes év kereslete 9,1 négyzetméter volt. Mindazonáltal a 2008-as évvel összehasonlítva az irodák iránti igény 26 százalékkal csökkent és 23 százalékkal marad el az 5 éves átlagtól. Összefoglalva : a 24 vizsgált piacból 16 esetében emelkedett a kereslet, Amszterdammal, Brüsszellel és Madriddal az élvonalban.


A JLL kiadványa szerint London, Oslo és Varsó piacán már nem számítanak további bérleti díj csökkenésre, sőt, az év végéig az egyes piacokon már valószínűleg a növekedés is bekövetkezhet.